catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 13. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

biofegyver

 

Melvin Laird hadügyminiszter (részben takarva), William Rogers külügyminiszter, Richard Nixon elnök, Earl Cromer brit és Anatolij Dobrinyin szovjet nagykövet a biológiai (bakteriális) fegyverek és mérgező anyagok kifejlesztésének, gyártásának és felhasználásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló egyezmény aláírása után.
Washington, 1972. április 11.
MTI Fotó / UPI

40 éve, 1975. március 26-án életbe lépett a biológiai fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény.

A tömegpusztító fegyverek körébe tartozó biológiai fegyverek lehetnek vírusok, baktériumok vagy más élőlények, valamint biológiailag különösen aktív szerves vegyületek, amelyek bozóttűzként terjedő járványokat válthatnak ki. Más fegyverekhez képes jóval olcsóbban és egyszerűbben állíthatók elő, gyártásuk könnyen leplezhető (egy oltóanyagot gyártó üzem könnyen átállítható biológiai fegyver gyártására). Biológiai fegyver, vagyis méreg állítható elő például az anthrax (lépfene, szibériai fekély), himlő, pestis, botulinum kórokozóiból. Az egyik legveszélyesebb az anthrax baktérium, amely belélegezve vagy a bőrrel érintkezve okoz halált, spórák formájában hosszú ideig megmarad a talajban. A szintén baktérium botulinum belélegzéskor megbénítja a légzőizmokat, fulladásos halált vált ki.
Az ENSZ-közgyűlés 26. ülésszaka 1971. december 18-án hagyta jóvá a biológiai (bakteriológiai) és toxinfegyverek, valamint a mérgező anyagok kidolgozásának, gyártásának és felhalmozásának betiltásáról és megsemmisítéséről szóló egyezményt. A közgyűlés határozatot is hozott, amelyben minden államot felszólított, hogy tartózkodjék a katonai célokat szolgáló mérgező vegyi anyagok további kidolgozásától, gyártásától és felhalmozásától.

biofegyver2

 

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter aláírja a biológiai és toxinfegyverek, valamint a mérgező anyagok kidolgozásának, gyártásának és felhalmozásának betiltásáról és megsemmisítéséről szóló egyezményt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió képviselői Washingtonban, Londonban és Moszkvában 1972. április 10-én egy időben írták alá a biológiai fegyverek betiltásáról szóló megállapodást, amelynek ratifikációs okmányait a hatályba lépéskor, 1975. március 26-án helyeztek letétbe a Szovjetunió kormányánál. A nyolc cikkből álló dokumentum az első olyan többoldalú leszerelési egyezmény volt, amely egy adott fegyverkategória teljes betiltására irányult, alapjául a vegyi fegyverek betiltásáról szóló, 1925-ben Genfben elfogadott jegyzőkönyv szolgált.
Napjainkra több mint 170 ország írta alá az egyezményt, amelyhez Magyarország 1972-ben csatlakozott. A nemzetközi szerződés hibájának róják fel, hogy semmilyen hivatalos, egyértelmű és jól működő ellenőrző mechanizmust nem léptetett életbe az előírások betartásának felülvizsgálatára, ráadásul megenged bizonyos kutatásokat, ha azok összhangban vannak békés célú alkalmazásokkal. A biotechnológiai ipar nyomására többek között az Egyesült Államok számos alkalommal megakadályozta a biológiai fegyverek előállítására is alkalmas laboratóriumok ellenőrzését. Az úgynevezett felülvizsgálati konferenciákon minden alkalommal megvizsgálták a szerződés megerősítésének, kiterjesztésének és egy ellenőrzési rendszer létrehozásának lehetőségeit. Ugyanakkor olyan kérdésekben nem tudtak megegyezni, hogy milyen eljárással kövessék nyomon a megállapodás betartását, hol húzzák meg a határvonalat betartása és be nem tartása között, és miképpen akadályozzák meg tiltott mérgeknek, felszereléseknek vagy technológiáknak egyik országból a másikba jutását.
A biotechnológia gyors ütemű fejlődésének következtében a szakértők szerint a biológiai fegyverek következtében kialakult veszély már felülmúlhatja a vegyi és nukleáris fegyverekét, mert ezzel a fegyverrel terrorista csoportok vagy szélsőséges magánszemélyek akár egész népcsoportokat sodorhatnak veszélybe, pusztíthatnak el. 2014-ben például az Iszlám Állam (IÁ) egyik tagjának laptopján találtak olyan adatokat, amelyek arra utaltak, hogy a dzsihádista szervezet biológiai fegyverek kifejlesztésén, többek között a bubópestis fegyverként történő alkalmazásán dolgozik.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com