catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Kalmár László matematikus, akadémikus a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 13. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

kalmarlaszlo

 

Kalmár László akadémikus, egyetemi tanár, az MTA Matematikai, Logikai és Automataelméleti Tanszéki Kutatócsoport vezetője.
Budapest, 1975. március 20.
MTI Fotó: Medgyasszai Gy. Béla

Kalmár László Kossuth-díjas matematikus, akadémikus 110 éve, 1905. március 27-én született.

A Somogy megyei Edde-Alsóbogátpusztán született. 1927-ben szerzett diplomát a budapesti tudományegyetem matematika-fizika szakán. Még ugyanabban az évben a szegedi egyetem tanársegédje lett, 1930-tól a matematika tanszék oktatója volt. 1932-ben az Arithmetika és analysis tárgykörben magántanárrá habilitálták, de azt zsidó származása miatt nem ismerték el, a címet csak 1945 áprilisában kapta meg. Túlélte a vészkorszakot, többször is behívták munkaszolgálatra, de 1944 októberében megszökött. A háború után, 1947-ben visszakerült az egyetemre, a felsőbb mennyiségtan nyilvános rendes tanáraként folytathatta pályafutását, egyben a Bolyai Intézetet is vezette. 1948 augusztusában az amszterdami nemzetközi filozófiai kongresszuson tartott előadást.
1956-ban kezdett foglalkozni a matematikai logika műszaki alkalmazásával, felismerte és hirdette a számítógép használatának jelentőségét a tudományos kutatásban és a gazdasági életben. Ennek érdekében létrehozott egy kisebb egyetemi kutatócsoportot, majd 1957 őszén megindította az alkalmazott matematikusok és programozó matematikusok képzését, így ő alapozta meg a hazai programozó matematikusi oktatást. 1958 és 1960 között tervezte és építette meg a róla elnevezett logikai gépet. 1961-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai sorába választotta.
Vezetésével jött létre az egyetemen a matematikai logikai és automataelméleti tanszéki kutatócsoport (Kibernetikai Laboratórium), amely 1964-65-ben már számítógépet működtetett. 1971-től 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig vezette a Bolyai Intézeten belül az egyetemi számítástudományi tanszéket.

kalmarlaszlo2

 

Dr. Kalmár László, a Szegedi Tudományegyetem Bólyai Intézetének Kossuth-díjas igazgatója bemutatja saját szerkesztésű logikai gépének működését.
Szeged, 1958. április 30.
MTI Fotó: Tóth Béla

Fő kutatási területe a matematikai logika, a kibernetika, a programozáselmélet és a matematika alapjainak vizsgálata volt, sikeres kutatómunkát végzett a komplex függvénytanban, az analitikus számelméletben, a játékelméletben, az algebrában, az interpoláció- (matematikai közelítő módszer) és bizonyításelméletben. Életének utolsó szakaszában sokat foglalkozott a matematikai nyelvészettel, a matematika alkalmazásával a biológiában, az orvostudományban.
1950-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, Állami Díjjal 1975-ben ismerték el. Egy év múlva, augusztus 2-án hunyt el Mátraházán, Szegeden helyezték végső nyugalomra.
A szegedi egyetem informatikai intézete (hivatalosan SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport) nevét viseli, emlékét őrzi a róla elnevezett általános iskolásoknak minden évben megszervezett matematikaverseny. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 1976 óta évente adományozza a Kalmár László-díjat. A világ egyik legnagyobb, informatikusokat tömörítő szervezete (IEEE Computer Society) Kalmár Lászlót a számítástudomány nagy úttörői között tartja számon.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com