catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Csapody Vera botanikus, növényillusztrátor a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 13. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

csapodyvera

 

Csapody Vera állami díjas botanikus, festő, rajzolóművész, muzeológus.
Budapest, 1965. április 27.
MTI Fotó: Sziklás Mária

Csapody Vera botanikus, növényillusztrátor 125 éve, 1890. március 29-én született.

Budapesten jött a világra. Apja a mezei és erdei növények világát ismertette meg vele, anyjától a művészetek iránti fogékonyságot és a kézügyességet örökölte. Mégis a fizikusi pályát választotta, 1908-ban a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán kezdte meg tanulmányait, és 1913-ban a nők közül elsőként szerzett diplomát.
1914-ben a Váci utcai leánygimnáziumban kezdett tanítani, majd két év múlva a Sacré Coeur Sophianum katolikus leánygimnázium tanára lett. Matematikát és fizikát tanított, egyéni módszereivel, személyiségének varázsával, elragadó egyéniségével ezeket a nehéz tantárgyakat sikerült megkedveltetnie a gyerekekkel. Tanári pályafutása alatt módszertani, nevelési cikkeket is megjelentetett, kedvelt elfoglaltsága volt a festés, főleg növényekről készített akvarelleket. Kapcsolatba került Jávorka Sándorral, a neves botanikus-flórakutatóval, a Magyar Nemzeti Múzeum Növénytárának munkatársával, majd igazgatójával, aki felkérte, hogy készülő művéhez növényi ábrázolásokat készítsen. Munkakapcsolatuk csaknem negyven évig tartott, nevükhöz olyan, páratlanul gazdag ismeretanyagot felölelő művek fűződnek, mint A magyar flóra kishatározója, A magyar flóra képekben, az Erdő-mező virágai, a Közép-európai dísznövények színes atlasza.

csapodyvera2

 

Dr. Csapody Vera botanikus, tudományos illusztrátor az Állami Díj átvétele után.
Budapest, 1980. április 2.
MTI Fotó: Urbán Nándor

Növénytári-illusztrátori munkája mellett továbbra is tanított, 1938-ban a Sophianum igazgatójává nevezték ki. Az iskolák államosításakor felmentették tisztségéből. 1950-ben Jávorka Sándor alkalmazta a Természettudományi Múzeumban, ahol muzeológusként, majd tudományos főmunkatársként dolgozott 1966-ig, nyugdíjba vonulásáig. Számtalan botanikai gyűjtőúton vett részt, bejárta a Kárpát-medencét, és a gyűjtött növényekről, virágokról rajzokat, akvarelleket, később tusrajzokat készített. Éveken át maga is gyűjtötte és csíráztatta a magokat, hogy elkészítse egyedülálló alkotását, a Csíranövény-határozót.
Számos tudományos ismeretterjesztő könyvet illusztrált, folyóiratokban, lexikonokban, tankönyvekben láthatók természethű, egyszersmind művészi növényábrázolásai. 1971-től részt vett a több kötetesre tervezett Dendrológiai atlasz összeállításában, amely a mérsékelt égöv fáiról és cserjéiről ad összefoglaló tájékoztatást. A műhöz több mint 4 ezer tusrajzot készített, de a megjelenést már nem érte meg, 1985. november 6-án, 95 éves korában hunyt el Budapesten. A Természettudományi Múzeum Növénytára a Jávorka Sándor-emlékszobában őrzi egykori munkatársának gazdag örökségét.
Munkásságáért 1966-ban Entz Ferenc-emlékérmet, 1980-ban pedig Állami Díjat kapott. 2000-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal tüntették ki "a hazai növényvilág ihletett megjelenítéséért." A TIT 1986 óta Csapody Vera Növénybarát kört működtet.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com