catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 13. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

kosztolanyidezso

 

Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító, újságíró
(Rónai Dénes felvétele).

Budapest, 1929.
MTI Fotó: reprodukció

130 éve, 1885. március 29-én született Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító, a Nyugat első nemzedékének egyik meghatározó alakja.

Szabadkán látta meg a napvilágot nagy kultúrájú értelmiségi családban, édesanyja révén unokatestvére volt a szintén jeles író Csáth Géza. Tizenhat éves korában már versét közölte a Budapesti Napló, 1903-tól a pesti egyetem hallgatója volt. A Négyesy László professzor által vezetett stílusgyakorlatok résztvevőjeként itt kötött barátságot Babits Mihállyal és Juhász Gyulával. Rövid ideig a bécsi egyetemen tanult, majd a Bácskai Hírlap munkatársa lett, 1905-ben otthagyta az egyetemet, és a Pesti Naplónak írt cikkeket.
1907-ben jelent meg első verseskötete, a Négy fal között, amelyet a kritika lelkesen üdvözölt, Ady viszont nem. Kosztolányi még több mint húsz évvel később is nagy vihart keltve írt Adyról (Az írástudatlanok árulása, 1929).
1908-tól, a Nyugat indulásától a lap állandó szerzője volt. 1910-ben jelent meg A szegény kisgyermek panaszai című versciklusa, amely igazi sikert hozott számára. Ekkor ismerkedett meg Harmos Ilona színésznővel (a költő Görög Ilonának nevezte el), akit feleségül is vett.
1919-ben az első napokban támogatta a Tanácsköztársaságot, de a bukás után az Új Nemzedék című lap Pardon rovatába írt vitatható értékű cikkeket. Egy ideig Szabó Dezső oldalán részt vállalt az írószövetség munkájában, de viszonyuk megromlott, Kosztolányi a Nero, a véres költő című regényében Néró alakjának megalkotásakor állítólag pályatársa vonásait is felhasználta. (A regény német kiadásához Thomas Mann írt előszót, akivel a költő jó kapcsolatban volt.) 1919-ben a Pesti Hírlap munkatársa lett, ahol haláláig dolgozik.
A húszas évek a prózaíró Kosztolányi kibontakozásának időszaka, megjelent a húga alakját megidéző Pacsirta (1924), az Aranysárkány (1925), majd az Édes Anna (1926), később mindhárom regényből nagy sikerű film készült. A prózaírás mellett anyanyelvünk művelésében is jelentős szerepet játszott, széles körben ismert a tíz legszebb magyar szóról szóló összeállítása.

kosztolanyidezso2

 

Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlap szerkesztőségében az Amerikai Magyar Népszava szerkesztőségét hívja telefonon. A riportkép abból az alkalomból készült, hogy Amerika és Magyarország között megteremtődött a telefonkapcsolat.
Budapest, 1928. november 12.

MTI Fotó: reprodukció

1930-ban a Kisfaludy Társaság tagjává és a Magyar PEN Club
elnökévé választották. 1933-ban jelent meg az Esti Kornél, amelynek főhőse a szerző alteregója, a művet a régi barát, Babits kedvezőtlenül fogadta, ami barátságuk megszakadásához vezetett.
Kosztolányi ebben az évben fedezte fel magán a gégerák tüneteit, ettől kezdve írásainak fontos és sokatmondó jelképe lett "a halál vad aether-szaga". 1931-ben Műnchenben meglátogatta Thomas Mannt, Frankfurtban pedig rádióelőadást tartott, majd részt vett a Nemzetközi PEN Klub hollandiai kongresszusán.
1935-ben, ötvenedik születésnapján a Nyugatban köszöntötték kortársai, és megjelent Számadás című kötete. Ekkor ismerkedett meg Radákovich Máriával, élete utolsó nagy szerelmével. Állapota egyre romlott, több műtéten esett át, 1936 elején Stockholmban is kezelték, de hangját teljesen elvesztette. 1936. november 3-án halt meg Budapesten.
2010-ben Budapesten, a költő egykori Bartók Béla úti lakóházán emléktáblát avattak, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5 ezer forint névértékű ezüst emlékpénzt bocsátott ki születésének 125. évfordulója alkalmából. Nevét több iskola és utca, tér és színház is viseli az országban és a határon túl. Budapesten, a róla elnevezett téren szobra is áll (Borbás Tibor, 1979).
A témához ajánljuk a NAVA gyűjteményéből a 125 éve született Kosztolányi Dezső című filmet: http://nava.hu/id/967504/ 
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com