catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Steinschneider Lilly, az első magyar pilótanő a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 13. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
Steinschneider Lilly, az első magyar pilótanő 40 éve, 1975. március 28-án halt meg.

Teljes nevén Steinschneider-Wenckheim Helene Lilly 1891. január 13-án született Budapesten egy jómódú osztrák-magyar polgári családban. 1910-ben Budapesten egy nemzetközi repülőversenyen "szeretett bele" a repülésbe. Testalkatának, bátorságának köszönhetően 1912-ben már neves pilóták oldalán tűnt fel olyan repülő versenyszámokban, amelyekben feltétel volt utas szállítása is. Szintén 1912-ben pilótavizsgát tett Bécsújhelyen, amivel nemcsak Magyarország, hanem az egész Osztrák-Magyar Monarchia első pilótanője lett. Még az év őszén első nyilvános bemutatkozására is sor került Nagyváradon, ahol 50-60 méteres magasságba emelkedett gépével egy rendezvényen. Földet érése után mintegy kétezren elragadtatva éljenezték, rajongói vállukon vitték a hangárokhoz. Egy osztrák aviatikai cég alkalmazta is, de ezzel a lehetőséggel csak rövid ideig élt.
Számos magyar és külföldi repülőbemutatón vett részt, többek között 1913 júniusában a Bécs melletti Aspernben rendezett második nemzetközi repülőhéten, a pesti Szent István-napi repülőversenyen megnyerte a gyorsasági futamot, második helyezést ért el az egyhuzamban repülések (6 perc 15 másodperc) és a levegőben töltött összidők viadalában (10 perc 7 másodperc).
Az első világháború idején felajánlotta szolgálatait a Monarchia Hadügyminisztériumának, de elutasították, végül rövid ideig a sebesültek ellátásában vett részt. 1914-ben házasságot kötött Johannes Coudenhove-Kalergi gróffal, és felhagyott a repüléssel. A házaspár Csehországban élt, 1927-ben Prágában lányuk született.
Lilly a második világháború idején - feltehetően zsidó származása miatt - lányával Olaszországba költözött, sokat betegeskedett, nélkülözések között teltek napjai. (Férje 1943. augusztus 18-án még nyilatkozatban is megerősítette különélésüket.) 1945 után visszavonultan élt Dél-Franciaországban, 1960-ban vált el férjétől. Genfben halt meg 86 éves korában, 1975-ben (más források szerint Nizzában 1977-ben). Bécsújhelyen utcát neveztek el róla.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com