catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 
Sajtó- és fotóarchívum: a 2012.31. hét várható eseményei sorozat


fejlec 700
2012. augusztus 1-11. - 65. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál

Az 1946-ban alapított fesztivál fő helyszíne a svájci város 8 ezer fő befogadására alkalmas főtere, a Piazza Grande, amely 26-szor 14 méteres területével a világ egyik legnagyobb szabadtéri színpadaként szolgál. A fesztivál fődíját, az Arany Leopárdot a legjobb filmnek adományozzák, az Ezüst Leopárdot a legjobb rendezőnek, a Bronz Leopárdot a legjobb színésznek ítélik oda.
A locarnói filmfesztivál világszerte a felfedezés fesztiváljaként ismert. Eddigi története alatt számos új filmes irányzatnak adott bemutatkozási lehetőséget, fiatal rendezők és színészek pályakezdését indította el. A versenyprogram, a Concorso Internazionale összeállításakor - a hagyományoknak megfelelően - az idén is fontos szempontként kezelték a fiatal és új tehetségek, valamint a "szokatlan filmnyelvezet" felfedezését.
Az idei fesztiválon a szervezők a fiatal filmesek mellett olyan rangos vendégeket is várnak, mint a brit Charlotte Rampling, a francia színészóriás, Alain Delon, az olasz Ornella Muti, az amerikai Harry Belafonte zenész, míg a rendezőket olyan nevek képviselik, mint a lengyel Krzysztof Zanussi és a francia Benoit Jacquot. Delon, Muti és Zanussi életműdíjban részesül, csakúgy mint Johnnie To hongkongi és Leos Carax francia filmes.
Az idei fődíjért 19 játék- és dokumentumfilm verseng, a 19 versenyfilmből 13 világpremier.
Várhatóan a fesztivál fénypontja lesz az amerikai Steven Soderbergh új filmje, a Magic Mike vetítése, valamint az 1958-ban bemutatott Otto Preminger-alkotás, a Bonjour Tristesse sugárzása. A Piazzán vetítik az amerikai Leslye Headland művét, a Kirsten Dunst főszereplésével készült Bachelorette című filmet, a mexikói Gael García Bernallal látható No című alkotást, illetve az Antonio Banderas és Annette Bening főszereplésével forgatott Ruby Sparksot is.
A fesztiválon sikerrel mutatkoztak be a meghívott magyar filmesek is, 2007-ben Fliegauf Benedek Tejút című filmje a Napjaink Filmművészei elnevezésű versenyprogramban Arany Leopárd-díjat, 2009-ben Esztergályos Krisztina Variációk című rendezése "A holnap leopárdjai" elnevezésű rövidfilm verseny Ezüst Leopárd díját nyerte meg.
locarno locarno2
A 64. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál megnyitásának előestéje a Piazza Grandén.
Locarno, 2011. augusztus 3.
(MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)

A 64. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál megnyitásának előestéjén filmvetítésre vár a közönség a Piazza Grandén.
Locarno, 2011. augusztus 3.
(MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Ha  a hét összes  eseményét szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com