catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 
Sajtó- és fotóarchívum: a 2012.31. hét várható eseményei sorozat


fejlec 700
2012. július 31. - Rio de Janeiróban tartják a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) tanácskozását, amelyen Venezuelát felveszik a szervezet teljes jogú tagjai közé.

A Mercosurt Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay hozta létre 1991. március 26-án az Asuncióni Szerződés aláírásával. A Déli Közös Piacnak tagja lehet minden ország, amely tagja a Latin-amerikai Integrációs Társulásnak. A szervezet székhelye Uruguayban, Montevideóban van.
A dél-amerikai gazdasági tömörülés tagállamai a tőke, az áru, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását, közös külkereskedelmi politika és vámunió felállítását, illetve a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolását tűzték ki célul. Az 1994-ben aláírt Mercosur Accord a termékek 85 százalékának vámmentes kereskedelmét biztosítja, és közös külső vámrendszert épített ki.
Mercosur legfőbb döntéshozó szerve a tagállamok külügy- és gazdasági minisztereiből álló Tanács (Council of the Common Market). A félévente kormányfői szinten is ülésező testület felelős az integrációs folyamat megvalósításáért. A Tanács konszenzussal hozott döntései kötelezőek a tagállamok számára. 2006. december 14-én megalapították a szervezet parlamentjét, amelybe minden egyes tagállam 18 képviselőt delegál, míg a teljes jogú tagságért folyamodó Venezuela kilencet.
Venezuela 2006-ban kezdeményezte a szervezetbe való felvételét, amelyet 2012. június 29-én fogadtak el, és július 31-én hivatalosan is tagállammá nyilvánítják az országot. Venezuela felvételével a Mercosur egyesíti Dél-Amerika legnagyobb gabona- és energiaexportáló országait.
A Mercosur-országok 2012. június 29-én döntöttek Paraguay tagságának felfüggesztéséről, miután az ország parlamentje június 21-én bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás keretében, mindössze két óra alatt felmentette az államfői tisztségből Fernando Lugót, akinek lehetősége sem volt a védekezésre. Az elnököt kötelességszegéssel vádolták, amiért nem akadályozta meg a társadalmi konfliktusok elmérgesedését.
Paraguay tagságának felfüggesztése és ezzel együtt szavazati jogának, illetve vétójogának megvonása tette lehetővé, hogy Venezuela hat év várakozás után a Mercosur teljes jogú tagjává váljon. Ezt eddig a paraguayi parlament akadályozta meg, amely Hugo Chávez venezuelai elnök "antidemokratikus nézetei" miatt nem ratifikálta a Venezuela felvételéről aláírt megállapodást.
A Mercosurhoz társult államként csatlakozott még Bolívia (1997), Chile (1996), Kolumbia (2004), Peru (2003) és Ecuador (2004), megfigyelői státusa van Mexikónak (2004).
venezuela
Hugo Chávez venezuelai elnök integet az őt ünneplő tömegnek,
amikor bejelentette indulását az októberi elnökválasztáson.
Caracas, 2012. június 12.
(MTI/AP/Ariana Cubillos)
Ha  a hét összes  eseményét szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com