catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 
Sajtó- és fotóarchívum: a 2012.31. hét érdekes eseményei sorozat


fejlec 700
CSERKÉSZET - 105 éve, 1907. augusztus 1-jén nyitotta meg Robert Baden-Powell brit tábornok az angliai Brownsea szigetén a világ első cserkésztáborát.

Ezt az eseményt tekintjük az időközben az egész világon elterjedt ifjúsági mozgalom megalakulásának. A cserkészet vagy cserkészmozgalom önmagát egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalomként határozta meg, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Céljának, alapelveinek és nevelési módszereinek kidolgozása az alapító, Lord Baden-Powell of Gilwell nevéhez fűződik.
A XX. század első felében a mozgalom világszerte elterjedt, 2007-ben 38 millió cserkész tevékenykedett a világ 216 országában. A cserkészet a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmává nőtte ki magát.
Az alapíró Baden-Powell (Bi-Pi) a brit hadsereg tisztjeként szolgált, s ezalatt észrevette, hogy a fiatal fiúk milyen ügyesen látják el a mindennapos feladatokat (betegápolás, felderítés). Itt szerzett tapasztalatai alapján írta meg a Cserkészet fiúknak című könyvét, amelyben összefoglalta élményeit, leírta ötleteit, hogyan lehet a fiataloknak olyan programokat szervezni, olyan felelősségteljes feladatokat adni, hogy az kitartásra, kötelességtudatra, szolgálatkészségre nevelje őket. A könyvben papírra vetett nevelési módszerét a Brownsea szigetén megszervezett cserkésztáborban a gyakorlatban is kipróbálta. Legfontosabb újítása az volt, hogy a táborozókat 5-6 fős csoportokra (őrs) osztotta, és a legidősebb csoporttagot bízta meg a vezetéssel. Ez a kisközösségi rendszer a mai napig összetartó őrsöket és felelős vezetőket nevel.
A mozgalomhoz 1910-ben a lányok is csatlakoztak, a lánycserkészet programját Baden-Powell - az évek során szerzett tapasztalatok alapján - 1918-ban kiadott Girl Guiding (Lánycserkészet) című könyvében foglalta össze. A lánycserkész mozgalmat lánytestvére, Agnes Baden-Powell vezetésére bízta, tőle felesége Lady Olave Baden-Powell vette át.
Magyarországon 1912-ben - éppen 100 éve - alakult meg a Magyar Cserkészszövetség, amely - 41 év megszakítás után - napjainkban is működik, országszerte közel 250 cserkészcsapattal, több mint 8000 taggal.
cserkesz cserkesz2
Cserkészlány fogadalmat tesz a Magyar Cserkész Szövetség megalakulásának 85. évfordulóján.
Budapest, 1998. január 10.
MTI Fotó: Kegyes András
Cserkésztáborban készült kép
1913-ból.

MTI Fotó, reprodukció
Ha  a hét összes  eseményét szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com