catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 
FRANCOISE CLAIRE BARRÉ-SINOUSSI Nobel-díjas francia orvos-biológus a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 31. hét érdekes emberei sorozatban


fejlec 700
FRANCOISE CLAIRE BARRÉ-SINOUSSI Nobel-díjas francia orvos-biológus, virológus, a HIV-vírus egyik felfedezője 65 éves, 1947. július 30-án Párizsban született.

Az 1970-es években kezdett el dolgozni a párizsi Pasteur Intézetben. 1975-ben PhD-fokozatot szerzett, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetében gyakornokoskodott, majd visszatért a párizsi intézetbe, ahol Luc Montagnier virológus kutatócsoportjában dolgozott. 1988-ban az intézeten belül saját laboratóriumot alapított. Montagnier-vel közös kutatásaik során a vírusok egy speciális csoportját, az ún. retrovírusokat tanulmányozták. Így jutottak el az embert fertőző HIV-vírushoz, az AIDS-betegség kórokozójához.
Az első HIV-vírust homoszexuális férfiak nyirokcsomóiból izolálták, a felfedezést 1983-ban publikálták. A vírust azonban akkor még nem tudták tenyészteni, azaz nem tudták olyan mennyiségben előállítani, amennyire a későbbi diagnosztikai eszköz kifejlesztéséhez szükség volt. Ezt egy amerikai kutatócsoport oldotta meg.
A kutatási versenyben óriási vita, szinte háború kezdődött a technológia feletti szabadalmi jogokért és az elsőségért. Végül Jacques Chirac francia miniszterelnöknek és Ronald Reagan amerikai elnöknek kellett összeülnie és megegyeznie, hogy a vírusfertőzés kimutatására szolgáló diagnosztikai módszerből származó bevételek egyformán illessék a két országot. Az erről szóló megállapodást 1987. március 31-én látták el kézjegyükkel.
Magát a tömegszűrésre alkalmas diagnosztikai módszert amerikaiak fedezték fel, a szükséges eszközöket is amerikai cégek kezdték el gyártani.
Az elsőséget a franciák szerezték meg a vírus azonosításában, így huszonöt évvel a publikálás után, 2008-ban felfedezésüket orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.
Barré-Sinoussi 2006 óta a francia Becsületrend lovagja. Tudományos kutatásai mellett konzulensként segíti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját, tevékenysége elismeréseként 2012 júliusában a Nemzetközi AIDS Társaság elnökévé választották.

Francoise Claire Barré-Sinussi Francoise Claire Barré-Sinussi
Nobel-díjak - 2008
Francoise Barré-Sinoussi francia AIDS-kutató.
2003.
(MTI/AP/Pasteur Intézet)
Francoise Barré-Sinoussi (b) és Luc Montagnier francia AIDS-kutatók.
1985.
(MTI/AP/Pasteur Intézet)
Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com