catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 10. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

bankban

 

Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának (rendező Vidnyánszky Attila) bemutatója a Debreceni Csokonai Színházban.
Debrecen, 2008. szeptember 18.
MTI Fotó: Oláh Tibor

155 éve, 1861. március 9-én volt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának ősbemutatója Pesten.

Tizenhét esztendő telt el a Hunyadi emlékezetes sikere óta. Amikor újra megszólalt, életműve legértékesebb darabjával, a Bánk bánnal lépett a közönség elé. Katona József történelmi drámájának éppúgy nincs párja a magyar irodalomban, mint Erkel operájának a magyar történelmi dalművek sorában. A mű librettóját Egressy Béni írta, aki 1851 első felében meghalt, nem ismert, hogy mikor adta át Erkelnek a szöveget, az eredeti partitúra bejegyzései szerint a zeneszerző 1860. október 30-án fejezte be az opera hangszerelését.
A műnek különös időszerűséget adott az elnyomatás legsötétebb éveit követő és akkor még alig enyhülő abszolutizmus. A Bánk bánt 1861. március 9-én hatalmas sikerrel mutatták be, a nézők lelkesedése, a szerző ünneplése politikai demonstrációval ért fel. Zenetörténeti szempontból az opera összefoglaló mű, a korai magyar operairodalom betetőzése, a verbunkost túl nem szárnyalható magaslatra emelte. A hangszerelés jelentős részében segítőtársakat vett igénybe. Erkel Gyula és Sándor, valamint két ismeretlen személy kézírása a hangszerelt oldalak több mint ötven százalékában kimutatható. Az első felvonás balettbetétje (talán a csárdás kivételével) csaknem bizonyosan Erkel Sándor műve. Az opera erénye a kiváló hangulatteremtés, a színes, sokrétű hangszerelés.
1884-ben az új Operaház megnyitó előadásán a mű első felvonását adták elő. A Bánk bánt az 1930-as évek végén alapvetően átdolgozták. A dramaturgiai nehézségek áthidalását - mint a Hunyadi László esetében is - Nádasdy Kálmán rendező oldotta meg: az ő munkája a szinte teljes egészében újraalkotott, korszerű szöveg is. A zenei átdolgozást Rékai Nándor karmester végezte el. Akkor két változat készült, amelyek közül az egyikben a címszerepet bariton szólamra írták át. Ebben a formában 1940-ben mutatta be a Bánk Bánt az Operaház. Az átdolgozott tenor-változatot 1953 óta játssza a dalszínház. Az operát 2002-ben Káel Csaba filmesítette meg, az operatőr Zsigmond Vilmos volt.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com