catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 10. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

tatcher

 

Margaret Thatcher brit miniszterelnök a Hilton Szállóban rendezett nemzetközi sajtókonferencián.
Budapest, 1990. szeptember 19.
MTI Fotó: Kovács Attila

20 éve, 1996. március 10-én a fultoni Westminster Egyetemen mondott beszédet Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.

A Missouri állambeli Fulton Westminster Egyetemén ötven évvel Sir Winston Churchill brit politikus híres beszéde után (1946. március 5.) tartott beszédet Margaret Thatcher egykori miniszterelnök.
1946-ban Churchill Fultonban megjósolta a hidegháborús megosztottságot, a vasfüggöny leereszkedését. Riasztó, sötét képet festett a világpolitikáról, és figyelmeztetett a világ rendjét veszélyeztető számtalan konfliktusforrásra, biztonsági kockázatra.
Margaret Thatcher fél évszázaddal később átfogó és tartalmas atlanti kezdeményezést sürgetett a nemzetközi kihívásokkal szemben. Egyebek között javasolta, hogy a Nyugat a NATO-ra támaszkodva építsen ki globális rakétaelhárító rendszert a fenyegetések elhárítására, az Európa és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakításával pedig emelje magasabb szintre a transzatlanti együttműködést.
Bírálta az Európai Unió vezetőit, mert a szervezetnek már régen ki kellett volna nyitnia kapuit az új demokráciák előtt. Meggyőződése szerint a Nyugat a hidegháború lezárultával ijesztő mértékben önelégültté vált, és nem lépett fel kellő hatékonysággal a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására. Kiterjedtebb és szorosabb transzatlanti összefogást sürgetett, de olyat, amely nem ássa alá az egyes tagországok szuverenitását.
Kiváltképpen sötét színekkel ábrázolta Oroszország helyzetét. Megítélése szerint Moszkva a korábbinál követelődzőbb és magabiztosabb, az európai és az amerikai érdekekkel ütköző külpolitikát fog folytatni még akkor is, ha az elnökválasztásokat nem a kommunisták nyerik meg. Szerinte az országban mutatkozó erkölcsi vákuumot mindinkább a bűnözés, a korrupció és a kábítószer kezdi kitölteni, irracionális nosztalgiát ébresztve a régi rend iránt.
Utópiának minősítette az ENSZ-műveletekhez hasonló nemzetközi vállalkozásokat, helyettük a NATO szerepének kiterjesztését és a transzatlanti kapcsolatok elmélyítését szorgalmazta. Winston Churchill nyomdokain haladva ő is leszögezte, hogy szilárdan hisz a nyugati civilizáció erejében és értékeiben.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com