catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 31. hét várható eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

szegedi

 

A vendégek elfoglalják helyüket
a Szegedi Szabadtéri Játékok megnyitója előtt a megfordított nézőtéren a Dóm téren.

Szeged, 2014. július 4.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

2015. július 31. - Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Shakespeare Tévedések vígjátéka című darabját.

A játékok ötletét 1926-ban a szegedi költő, Juhász Gyula vetette fel, a megvalósításban pedig jelentős szerepe volt Hont Ferenc rendezőnek. 1930 őszén megtartották a "főpróbát" is, amelyre a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adott alkalmat. Az árkádsorral körbevett Dóm tér kiváló akusztikájával tökéletes helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére.
Az első előadást, Voinovich Géza Magyar Passióját 1931. június 13-án láthatta a közönség a Nemzeti Színház előadásában, Hevesi Sándor rendezésében. Ezt követően a szabadtéri játékok minden év nyarán Szeged egyik fő attrakcióját jelentették. A sikersorozatnak a második világháború vetett véget, az 1939-es nyár után 20 évig csendes lett a tér. Az újrakezdés 1959. július 25-én jött el, azon az estén a Hunyadi László című Erkel-opera dallamaival indult a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. A programsorozat mára kivívta az "ország legnagyobb szabadtéri színháza" címet.

szegedi2

 

Kerényi Miklós Gábor rendező Ruggero Leoncavallo: Bajazzók és Pietro Mascagni: Parasztbecsület című operájának próbáján a szegedi Dóm téren.
Szeged, 2012. július 26.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A rendezvénysorozatban az eddig eltelt években elsősorban zenés színházi produkciók, operák, operettek, daljátékok, musicalek kaptak helyet. 2015-ben azonban hosszú évek után újra prózai darabot mutatnak be a Dóm téren: Shakespeare Tévedések vígjátéka című darabját Kerényi Miklós Gábor rendezi, a főbb szerepekben Molnár Piroska, Haumann Péter, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Molnár Áron, Klem Viktor, Szinetár Dóra, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán és Vajdai Vilmos láthatók.
Az előadás látványvilágáért Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervező felel majd. Minthogy a történet Epheszoszban játszódik, az alkotók a díszletekkel igyekeznek megidézni egy kisázsiai város hangulatát, bazárral, utcazenészekkel, törökfürdővel, kolostorral, árusokkal, ugyanakkor a mába helyezik a környezetet. A darabban szerepet kap a zene és a tánc is, de alapvetően a prózáé lesz a főszerep.
A 2015. július 10-től augusztus 24-ig tartó Szegedi Szabadtéri Játékokon többek között Verdi Álarcosbál című operája és A nyomorultak című musical is látható lesz.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com