catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 41. hét várható eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

artmarket

 

A Feltépve című szobor,
Hervé-Loránth Ervin art designer műve a Gresham-palota előtt,
a Széchenyi téren. (A műalkotás az Art Market egyik díszlete.)

Budapest, 2014. október 14.
MTVA/Bizományosi: Róka László

2015. október 8-11. - Megrendezik az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárt, amelyen bemutatkozik a Berlin művészetét felvonultató Art from Berlin kiállítási program a Millenáris parkban.

Az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásárt 2010-ben rendezték meg először. A szervezők legfőbb célja a kortárs hazai képzőművészet széles körű bemutatása volt. A debütáló rendezvény mintegy 2500 látogatót vonzott, és a 13 kiállító galéria szinte mindegyike többszörös eladással zárta az eseményt. Komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozott a térség kortárs képzőművészete iránt, ezért a vásár a következő évben regionális szerepet vállalt. Az eseményen számos ország és nemzetközi szakember vett részt. 2012-ben a külföldi kiállítók száma már meghaladta a magyarokét. A jelenlévő galériák, gyűjtemények, művészeti projektek bemutatása mellett számos kísérőprogramot szerveztek. A többi közt Art Week Budapest néven a főváros művészeti műhelyeit, alkotóházait, kulturális intézményeit is bevonták a programba. Szobrászati projektet tartottak sCULTURE néven, az Art+ társművészeti program keretében performanszokat rendeztek, míg az Inside Art keretében érdekes szakmai kérdéseket vitattak meg.

artmarket2

 

Érdeklődők az Art Market Budapest 2012 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron, a Millenárison.
Budapest, 2012. november 7.
MTI Fotó: Mohai Balázs

2010 óta az AMB kiemelt témái voltak: a magyar és közép-európai fotóművészet, valamint a kortárs cigányművészet (2011); a kortárs kolozsvári képzőművészet, valamint a zsidó identitás és kortárs képzőművészet viszonya (2012); a migráció kérdése, és Magyarország soros V4-es elnökségére reflektálva külön visegrádi szekció alakult (2013); vendégvárosként Berlin mutatkozhatott be mintegy tíz kiállítóval (2014). Az Art Market Budapest vásár 2015-ben a Balkánra fókuszál.
Az AMB mára Kelet-Európa vezető kortárs vásárává és Magyarország legnagyobb művészeti kiállításává vált. A képzőművészeti vásárt szakmai programok, beszélgetések és művészeti performanszok teszik még színesebbé, az eseményekre neves külföldi vendégek - műgyűjtők, művészettörténészek, kurátorok, galériatulajdonosok, műkedvelők - érkeznek. 2014-ben rekordszámú, mintegy 25 ezres közönség tekintette meg a nemzetközi képzőművészeti vásár 20 országból érkezett csaknem 100
kiállítójának standjait. A Millenárison tartott rendezvény és az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás több mint 500 művész számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A tavaly útjára indított Art Photo Budapest a régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként mutatkozott be, amelyre tíz országból érkeztek kiállítók. A kiállítást idén is megrendezik, előzetesen csaknem húsz hazai és külföldi galéria és fotóművészeti projekt jelezte részvételi szándékát
Az idei Art Marketen Berlin vendégvárosi programja is bemutatkozik a magyar fővárosban Isztambul, Szöul és Miami után. A német kortárs képzőművészeti kiállítási anyag mellett szakmai beszélgetések és további kapcsolódó művészeti események is lesznek.. Az előző évhez hasonlóan az Art Market Budapest idén is társrendezvényként csatlakozik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválhoz, az AMB a programjai ebben az évben is ingyenesek. A képzőművészeti vásár két védnöke a korábbi amerikai nagykövet, Nancy G. Brinker és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com