catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 35. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

sztbertalan

 

Rétfalvi Sándor Szent Bertalant ábrázoló rézszobra a belvárosi dzsámi új harangtornyának talapzatán.
Pécs, 2004. augusztus 30.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Augusztus 24. Szent Bertalan apostol ünnepe, Jézus tizenkét tanítványának egyike, vértanú.

Szent Bertalan születési idejéről nincsenek feljegyzések, csak kevés részlet tudható életéről. János apostol Nátánelnek nevezi őt evangéliumában. A tizenkét apostol közül egyedül ő volt előkelő származású. A hagyomány szerint Krisztus igéjét hirdette Indiában (ezzel a megnevezéssel akkoriban Arábia, Etiópia, Líbia földjét, a párthusok, a perzsák és a médek országát is illették), s innen ment Nagy-Örményországba. Miután ott többeket megtérített, Albanopoliszban a barbárok elevenen megnyúzták, keresztre feszítették, majd fejét vették.
Bertalan apostol ereklyéi a 6. században kerültek Lipari szigetére, 938-ban III. Ottó német-római császár Beneventóból Rómába vitette az ereklyéket, és a Tiberis folyó egyik kis szigetén templomot építtetett az apostol tiszteletére. Az apostol koponyáját 1238 óta a frankfurti dómban őrzik.

sztbertalan2

 

Népviseletbe öltözött asszonyok az erdélyi Szék templomában, ahol az 1717-es tatárdúlást túlélő helybéliek megfogadták, hogy Szent Bertalan-napon egymás után háromszor tartanak istentiszteletet.
Szék, 2005. augusztus 24.

A keresztény Rómában Bertalan lett a gyógyítások égi pártfogója. A cserzővargák védőszentje is ő, illetve mindazoké, akik bőrrel foglalkoznak, netán gipsszel dolgoznak. A művészetben gyakran ábrázolják a mészárosok nyúzókésével (pl. Michelangelo Utolsó ítélet című képén, Sixtus-kápolna), ezzel is utalva mártíromságára. Nagy-Örményország apostola, a liége-i püspökség patrónusa. 1568-ban vették fel a római naptárba augusztus 24-ét Szent Bertalan napjának. Ezt a napot sok helyen őszkezdő napnak, a kánikulát végző napnak tartják. Időjós, termésvarázsló és gyógyító nap. Sok népi szokás ihletője.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com