catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 41. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

Október 9. - Szent Dénes ünnepe, az itáliai születésű galliai keresztény vértanú, Párizs és Franciaország patrónusa.

Párizs első püspökének és vértanú társainak életéből főként a legendás elbeszélések alapján alkothatunk képet, kevés a megbízható adat. Tours-i Gergely szerint a harmadik században élt Denis (Dionysios) egyike volt annak a hét püspöknek, akiket Decius császár idején Galliába küldtek téríteni. Dénes lett Párizs első püspöke, s mivel sok embert térített meg, szembekerült a pogány papokkal. Végül vértanúhalált szenvedett társaival, Rusticus áldozópappal és Eleutherius diakónussal együtt. Őt magát a pogányok 250 körül lefejezték Párizs legmagasabb hegyén, a mai Montmartre-on, amelyet "mártírok hegyének" neveznek. A legenda szerint lefejeztetése után fejével a kezében több kilométert tett meg, majd angyali énekszó mellett sírjába szállt.
Genovéva, aki később Párizs védőszentje lett, 475 körül bazilikát építtetett sírja fölé, majd amikor 574-ben a templomot egy háború során kifosztották, szerzetesek vették át annak gondozását. A frank királyok gazdag adományainak köszönhetően e szerzetesközösség apátsággá szerveződött, s a Saint-Denis apátság ennek révén válhatott a középkor leghíresebb kolostorává, egyben frank-francia nemzeti szenthellyé, a francia forradalomig Franciaország királyainak temetkezési helyévé. A 7. században, I. Dagobert király idejében az egész kolostor épületegyüttesének átépítése alkalmával felújították a bazilikát. 775. február 24-én Nagy Károly jelenlétében szentelte fel Fulrad apát a templomot.
Szent Dénes Párizs és Franciaország patrónusa, a tizennégy segítőszent egyike. A hagyomány szerint megvédi a hozzá fohászkodókat a megszállottságtól és a fejfájástól. A képzőművészet Dénest teljes püspöki ornátusban ábrázolja, kezében tartja püspöksüveges fejét. Jelképei: a pálmaág mellett a kard vagy egy nyitott könyv. Ruháit néha liliomminta ékesíti. Szobra látható a többi közt a párizsi Notre Dame-ban, valamint a clunyi apátságban.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com