catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 18. hét várható eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

berzsenyi

 

Berzsenyi Dániel portréja (Barabás Miklós
metszete nyomán).

MTI Fotó: reprodukció

2016. május 6-7. – A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében megrendezik a 26. Berzsenyi Helikon Napok Konferenciát a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

Az 1904-ben alakult Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság feladatának tekinti a Kárpát-medence irodalmi, képzőművészeti, tudományos életének támogatását, a magyar nyelv és kultúra ápolását. A költő, Berzsenyi Dániel (1776-1836) születésének 240. és halálának 180. évfordulója alkalmából szervezett országos eseményeket egyik programja a Berzsenyi Helikon Napok Konferencia.
A rendezvény főszereplője ezúttal a Balaton lesz. A megnyitó beszédre Szakály Sándor professzort, a Berzsenyi Társaság elnökét kérték fel, köszöntőt mondanak Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere és Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

berzsenyi.jpg2

 

Légifotó a keszthelyi
Helikon Kastélymúzeum híres Festetics-kastély barokk épületegyütteséről és az azt övező parkról.

Keszthely, 2008. július 11.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az előadók között szerepel Czigány György író, költő, aki a "Tihany tündér változatairól" című előadásában felidézi élményekben, érzelmekben gazdag emlékezetes találkozásait, beszélgetéseit a félszigeten alkotó művészemberekkel, a költőkkel, így Illyés Gyulával, Farkas Ferenc zeneszerzővel, Borsos Miklós szobrászművésszel. Dr. Kovács Emőke történész a balatoni fürdőkultúra történetéről tart előadást, Cséby Géza irodalomtörténész bemutatja, hogy milyen szerepet játszik a Balaton irodalmunkban. Gréger Melinda művészettörténész ugyanezt a témát a képzőművészet szemszögéből vizsgálja meg. Szó lesz továbbá a Balaton gasztrokultúrájáról, a Festetics család szerepéről a 18-19. században, a balatoni halászat történetéről, valamint a régió fejlesztési lehetőségeiről. A nap fénypontja a 2016. évi Berzsenyi-díj és a Berzsenyi Dániel Hűségjutalom átadása, amelyet a Balatónia című kosztümös irodalmi összeállítás követ Tallián Mariann és Lázár Balázs színészházaspár előadásában. A rendezvény második napján a résztvevők Egyházashetyén vesznek részt a Berzsenyi Nap rendezvényen.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com