catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 10. hét várható eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

nemzetienekkar

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével ad elő Bartók- és Kodály-műveket a Müpában.
Budapest, 2016. január 21.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2016. március 8. - A Zeneakadémián rendezik meg a Nemzeti Énekkar 30. éves jubileumi koncertjét. Az eseményen Eötvös Péter Ima című kompozíciója magyarországi bemutatóként hangzik el.

A Nemzeti Énekkar Állami Énekkar néven 1986-ban jött létre. A kórus magját a Magyar Állami Népi Együttes énekkara alkotta. Alapító karnagya Pászti Miklós volt, akinek keze alatt nagy oratóriumok előadására alkalmas, nyolcvantagú kórussá fejlődött. Az énekkar első jelentősebb hangversenyén Liszt-műveket adott elő, oratórikus debütálása Doráti Antal irányításával Beethoven Missa Solemnise volt 1986. március 26-án.
Az alapító karnagy 1988-as halálát követően Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor irányította az együttest. Antal Mátyás 1990 óta tölti be a karigazgató tisztét. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag, Bachtól, Schütztől kezdve kortárs zeneszerzőkig, a capella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon át az operáig terjed, sőt jazzt is játszanak.
Az együttes olyan kiváló karmesterekkel lépett fel, mint Doráti Antal, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Lionel Friend, Fürst János, Lamberto Gardelli, Hamar Zsolt, Héja Domonkos, Kovács János, Lehel György, Ligeti András, Lukács Ervin, Kobajasi Kenicsiró, Oberfrank Géza, Pál Tamás, Rico Saccani, Jurij Szimonov és Kocsis Zoltán. Az évek során az együttes eredményesen szerepelt Európa számos nagyvárosában, de sikerrel léptek fel Japánban, Izraelben és Törökországban is.
A jubileumi koncerten három nagyszabású, ritkán hallható és személyes hitvallás értékű oratórikus művel ünnepelnek. Antal Mátyás vezényletével Verdi 1889 és 1896 között, élete utolsó éveiben írt Négy szent énekét adják elő. Eötvös Péter szerzeménye, az Ima zenei emlékműként egy olyan kultúrának állít emléket, amely virágzása csúcspontján hirtelen elsüllyedt. A harmadik zenemű Bartók Cantata profanája, amelyet a szerző maga is ars poeticájának tekintett.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com