catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Christopher Wren angol építész a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 42. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

Christopher Wren angol építész, asztronómus, matematikus 380 éve, 1632. október 20-án született.

Egy lelkész fia volt, diplomáját Oxfordban szerezte meg. Legnagyobb hírnévre a London arculatát máig meghatározó Szent Pál székesegyház tervezőjeként tett szert. II. Károly királynak azt javasolta, hogy az 1666-os nagy tűzvészben leégett várost a girbe-gurba sikátorok helyett széles sugárutakkal építsék újra. Ésszerű, átgondolt elképzelései azonban nem valósultak meg, mert ütköztek a londoni ingatlantulajdonosok érdekeivel. Londonban így is száznál több általa tervezett épület áll, és az ő tervei alapján készült a tűzvésznek emléket állító Monument azon a helyen, ahol a lángok először felcsaptak 1666. szeptember 2-án. Wren számos templomot tervezett és nevéhez fűződik a cambridge-i Trinity kollégium könyvtárépülete, a Hampton Court palota és a greenwichi kórház is.


Wren építészeti hírneve elhomályosította a tudomány egyéb terein elért, szintén kimagasló eredményeit. A Royal Society alapító tagja, jeles geodéta, csillagász és matematikus volt, számos találmány fűződik nevéhez. Foglalkozott meteorológiával, a hosszúsági fokok meghatározásával, a testek ütközésével, mechanikával is, a gravitáció természetével kapcsolatos elméletére Newton is alapozott. 1673-ban lovaggá ütötték, s képviselővé is megválasztották, bár helyét soha nem foglalta el a parlamentben.


1723. február 25-én, 90 éves korában halt meg, sírja az általa tervezett Szent Pál székesegyházban található. Sokat idézett sírfelirata így szól: "Si monumentum requiris, circumspice" - azaz "Ha emlékművét akarod látni, nézz körül".

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com