catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 43. hét várható eseményei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600
2012. október 24. - Berlinben várhatóan felavatják a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő emlékművet.

Az emlékművet Dani Karavan, a tájba simuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A land art (tájművészet) elnevezésű irányzat képviselőjeként számon tartott alkotó a Reichstag és a Brandenburgi kapu közötti ligetes területre egy kör alakú, fekete gránitmedencét tervezett, amely alig néhány centiméterre emelkedik ki a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci uralom alatt a romákat és szintiket (a Németországban legnagyobb számban élő roma népcsoportot) megbélyegző háromszög alakú jelvényre.


A látogató a medence vizében a saját tükörképét látja meg, és a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhat a romák és szintik üldöztetéséről. A koncepció szerint a látogatók az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és mintegy gyászmenetként vonulnak az emlékmű körül.


A német kormány a kilencvenes évek elején kötelezte el magát a nácizmus idején meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő emlékmű megépítésére. A berlini építkezés 2004-ben kezdődött, de a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt a negyedszerre módosított átadási határidőt sem sikerült tartani. Bár az építési munkálatok még most sem fejeződtek be, az emlékművet október 24-én Joachim Gauck államfő és Angela Merkel kancellár jelenlétében felavatják.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com