catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Harry Callahan amerikai fotográfus a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 43. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

Harry Callahan amerikai fotográfus, a modern amerikai fotózás egyik úttörője 100 éve, 1912. október 22-én született.

Nem részesült szabályos fényképész-képzésben, a Chevrolet autógyárban dolgozott, közben mérnöknek tanult. 1938-ban kezdett fotózni, de csak 1941-ben, Ansel Adams fotográfus tájfotóinak láttán lépett túl az amatőr fényképezésen, s kezdte saját stílusát keresni. 1946-ban Moholy-Nagy László és Arthur Siegel meghívására csatlakozott a chicagói Iparművészeti Intézet oktatói karához, 1949-61 között a fotográfiai tanszék vezetője volt.


Szakmai írások nem maradtak utána, módszere csak annyi volt, hogy minden reggel nyakába vette a várost, ahol élt és fényképezett. A negatívokat délután hívta elő és válogatta - annyira igényes volt magával szemben, hogy évente csak néhány tucat képet tartott meg. Elsődleges témái tájképek, városképek voltak, újszerű módon fotózta a hétköznapi tárgyakat és jeleneteket, s a hagyományostól eltérő portrékat készített. Az 1950-es években utcai pillanatképeivel és feleségéről, Eleanorról készült sorozatával vált ismertté. Utóbbit több mint egy évtizeden keresztül készítette, mindenhol és mindenhogy, színes és fekete-fehér filmen, egyszeres és többszörös expozícióval fényképezte feleségét. A sorozattal nemcsak az asszony változásainak megörökítése volt a célja, hanem ezen keresztül fejlesztette saját technikáját is. Művei nem egyértelmű ábrázolások, inkább lírai absztrakt kompozíciók.


A New York-i Museum of Modern Art 1976-ban mutatott be műveiből retrospektív kiállítást, 1980-ban két albuma jelent meg válogatott fotóival. Callahan 1999. március 15-én halt meg.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com