catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Kaposi Móric magyar származású osztrák bőrgyógyász a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 43. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

Kaposi Móric magyar származású osztrák bőrgyógyász, a róla elnevezett szarkóma leírója 175 éve, 1837. október 23-án született.

Kohn Móric néven született egy szegény, de művelt kaposvári zsidó családban, nevét felnőtt korában szülővárosa iránti tiszteletből változtatta Kaposira. Érettségit már Pozsonyban tett, s a bécsi egyetem orvostudományi karára iratkozott be. 1861-ben általános orvosi, majd sebészi és nőgyógyász képzettséget szerzett, ezután a neves bécsi bőrgyógyász, Ferdinand Ritter von Hebra klinikáján kapott állást. 1875-től volt a bécsi egyetem professzora, s 1880-ban, Hebra halála után ő vette át a klinika vezetését. Ugyanebben az évben jelent meg a bőrbetegségekről írott szakkönyve, amely hosszú ideig a dermatológia alapművei közé tartozott, több kiadást ért meg, és számos nyelvre fordították le.


Mindösszesen másfélszáz könyve és cikke jelent meg, a korban igen elismertnek számított a bőr- és a vele szomszédos nyálkahártyák szifiliszéről írott műve. Kiváló megfigyelőképessége, emlékezete és precizitása révén számos kórképet írt le elsőként. Magyar kollégáival is folyamatos kapcsolatot tartott, a magyar lapokban is megjelentek közleményei, számos magyar bőrgyógyász tartozott tanítványai, barátai közé.


Az 1902. március 6-án elhunyt Kaposi nevét világszerte az általa leírt és később róla elnevezett szarkóma tette ismertté. Az ismeretlen eredetű multiplex pigmentált szarkóma a hajszálerek, illetve az azokat bélelő kötőszöveti sejtek rosszindulatú elburjánzása. A Kaposi-szarkóma korunk pestise, az AIDS egyik legismertebb tünete, mert az immunrendszer legyengült állapota hajlamosít kialakulására. A kór Magyarországon ritka, mindössze 1,5 százalék a fertőzöttség. Kaposvár kórháza 1991 óta viseli a város nagy szülöttének nevét, Kaposi Mórnak emlékműve is áll az intézmény területén.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com