catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Graham Bond brit rockzenész a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 43. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

Graham Bond brit rockzenész, gitáros, a brit rhythm and blues egyik elindítója 75 éve, 1937. október 28-án született.

A korai angol rhythm and blues egyik legfontosabb alakja ma már jobbára azért ismert, mert az ő együttesében játszott Jack Bruce és Ginger Baker, akik később a Cream tagjaként tettek szert világhírre. Bond maga dzsessz-szaxofonosként alapozta meg hírnevét (gyermekkorától asztmás volt, azért is választotta a szaxofont, hogy tüdejét erősítse). 1961-ben egy szaklap a hangszere legjobbjának választotta meg. A dzsesszt még ebben az évben félredobta a rock kedvéért, és kis időre az angol blues atyjának nevezett Alexis Korner formációjához csatlakozott. 1962-ben önállósította magát, a basszusgitáros Bruce és a dobos Baker társaságában megalapította a Graham Bond Quartet-et, amelyben a gitárt nem kisebb zenész pengette, mint John McLaughlin, a névadó pedig beült a Hammond-orgona mögé. Az együttes neve rövidesen Graham Bond Organization (GBO)lett, s csatlakozott hozzájuk Dick Heckstall-Smith szaxofonos is.


A GBO fénykorában némi dzsesszes beütéssel játszott elementáris erejű r&b zenét, ehhez járult Bond kicsit démonikus, rekedt éneke. Az együttes két nagylemeze (Sound Of 65, There Is a Bond Between Us) mérföldkőnek számított, bár a kritikusok szerint az élő fellépések hangulatát nem tudták stúdióban produkálni. A zenekar eredeti szerzeményeihez különleges lemezborítók társultak, további érdekesség, hogy Bond az elsők között használta a mellotront. Mindez azonban nem pótolhatta a kislemez-slágerek hiányát, így az együttes kezdett szétesni. Bruce és Baker 1966-ban Eric Claptonnal létrehozta a Cream triót, Heckstall-Smith pedig a Colosseum irányába távozott.


A bipoláris betegségben szenvedő, mentálisan megroppant, drogokat is fogyasztó Bond folytatta ugyan a zenélést, de már soha nem tudta megismételni régi sikereit. Dolgozott Amerikában és Angliában, ismert és kevésbé ismert zenészekkel, különösebb visszhang nélkül. Volt olyan szólólemeze, amelyen az összes hangszert ő szólaltatta meg, játszott Ginger Baker rövid életű Airforce nevű együttesében, s feleségével önálló együttest alapított. A hetvenes évek elejétől depressziója mélyült, anyagi helyzete megrendült, egyre gyakrabban nyúlt a pohár után, még fekete mágiával is kísérletezett. Alig volt 36 éves, amikor 1974. május 8-án egy londoni metróállomáson a szerelvény alá esett, a legtöbb feltételezés szerint öngyilkosságot követett el.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com