catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 43. hét érdekes eseményei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
Október 22. - A dadogás elfogadásának világnapja

Megtartásának gondolata 1995-ben, egy nemzetközi szakmai konferencián merült fel. Három évvel később, 1998-ban a Dadogók Nemzetközi Szövetsége, a Dadogók Szövetségeinek Európai Ligája és a Nemzetközi Folyékonybeszéd Szövetség szervezésében megtartották a dadogás elfogadásának első világnapját, azzal a céllal, hogy javítsák a dadogók társadalmi megítélését, illetve elősegítsék a szakemberek és az érintettek közötti kapcsolatteremtést.
A társadalom még napjainkban is csökkent értékűnek tartja a dadogókat. Egy felmérés szerint az emberek 80-90 százaléka nem választana párjául dadogót. A beszédzavarral küzdőket butának és nevetségesnek, vezető pozíció betöltésére alkalmatlannak tartják. Ebben a társadalmi közegben a dadogók maguk is elhiszik, hogy kevesebbet érnek, mint embertársaik. A megszólalástól való félelem sokuk életét megkeseríti, kerülik a társaságot, depressziósok lesznek, néhányan még öngyilkosságot is megkísérelnek. A dadogók társadalmi elfogadottságának javítása hozzásegítheti őket saját maguk elfogadásához, ami egyúttal elősegítheti beszédhibájuk korrigálását is.
A dadogás problémája végigkíséri az emberiség történetét, s e különös jelenség megértése hosszú idő óta foglalkoztatja a kutatókat. Nagyon nehéz meghatározni, hogy mi is a dadogás valójában, mivel a hétköznapi életben nincs két egyforma dadogás és nincs két egyforma dadogó sem. A logopédusok beszédhibának vagy kommunikációs zavarnak fogják fel, az orvosok az idegrendszer hibás működésében keresik a bajok okát, a pszichológusok pedig a lelki problémák egyik lehetséges kifejeződésének gondolják a dadogást, amely - a kutatások szerint - kultúrától és nyelvtől független jelenség és az esetek 80 százalékában felnőtt korra elmúlik.
A dadogás személyre szabott terápiával, kemény munkával és kitartással leküzdhető, illetve nagy mértékben javítható. Az akadozó beszédtől való megszabadulás hétköznapi és híres embereknek egyaránt komoly terhet jelent. A dadogással küzdő neves emberek hosszú sorában Mózestől Démoszthenészen és Newtonon át Churchillig sokan megtalálhatók.
Ki gondolná, hogy civilként dadogva ejtették/ejtik a szavakat olyan híres színészek is, mint Marilyn Monroe, Anthony Quinn, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Julia Roberts, vagy éppen Őze Lajos.
A szavak megformálásának nehézségeit hitelesen ábrázolja a 2010-ben bemutatott, A király beszéde című film, amely - a Colin Firth által megszemélyesített - brit uralkodó, VI. György és rendkívül eredeti, autodidakta beszédtanára folyékony beszédért folytatott közös küzdelmét dolgozza fel. Történelmi tény, hogy a brit uralkodó végül úrrá lett dadogásán, s a II. világháború idején tiszta és világos beszédekkel tartotta a lelket népében.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com