catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2013. 14. hét várható eseményei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

titanic.jpg

 

A 18. Titanic nemzetközi filmfesztivál munkatársai kihelyezik a fesztivál reklámját
az Uránia Nemzeti Filmszínház erkélyére.

Budapest, 2011. április 8.
MTI Fotó: Kallos Bea

2013. április 5-13. - Budapesten megrendezik a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált.

Az immár két évtizedes múltra visszatekintő "nemzetközi filmjelenlét fesztivál" 1993 októberében indult útjára a Balázs Béla Stúdió és a Titanic Filmjelenlét Alapítvány szervezésében, hogy bemutassa a nemzetközi filmművészet kortárs tendenciákat reprezentáló, legizgalmasabb, útkereső alkotásait. A vetítéseknek kezdetben a Toldi mozi adott helyet, de a bővülő program miatt később az Örökmozgó Filmmúzeum, a Kossuth mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és más helyszínek is bekapcsolódtak a műsorsorozatba.
A független filmes seregszemle szervezésekor a műfaji sokszínűség megtartása mellett a szervezők fokozatosan bővítették a repertoárt, s ennek jegyében kerültek be a programba újabb szekciók, filmblokkok. 2005-ben a fesztivál időpontja őszről tavaszra került, igazodva a nemzetközi filmfesztiválok menetrendjéhez, a világ legnagyobb filmvásáraihoz.

titanic2.jpg

 

Barta Gyöngyi csellista, a Keleti Blokk egyik zenésze a közönség soraiban játszik a 19. Titanic nemzetközi filmfesztivál megnyitóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Budapest, 2012. április 12.
MTI Fotó: Kallos Bea

A tizenharmadik Titanic fesztiválon, 2006-ban hirdettek először versenyt a részt vevő alkotások számára, melyeket nemzetközi zsűri bírál el. A nyertes produkció képviselője a záró gálán veheti át a kezdetben 8 ezer euró értékű, később 10 ezer euróra emelt, Hullámtörők elnevezésű fődíjat. Görömbei Luca iparművész plakettjét az állami támogatás elmaradása, a fesztivál szűkös költségvetése miatt 2011-ben és 2012-ben nem kísérte pénzdíj.
2012-ben 29 országból 57 egész estés filmet - köztük hat nemzetközi premiert - láthatott a közönség öt fesztiválhelyszínen. Az idei, jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál mintegy 60 filmjét az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi és az A38 hajó mellett a Puskinban is láthatja a közönség. A válogatásban nemcsak befutott rendezők munkáit, hanem elsőfilmesek produkcióit és kevésbé ismert régiók filmművészetének darabjait is műsorra tűzik. A cseh sörkorcsolyák elnevezésű szekcióban pl. a kortárs cseh filmművészet fontos alkotásai láthatók, a Zöld sziget szekcióban pedig hat változatos zsánerű ír filmet és egy rövidfilmes blokkot tekinthet meg a közönség.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com