catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Katharine Hepburn amerikai filmszínésznő a Sajtó- és fotóarchívum 2013. 26. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

hepburn2

 

Katharine Hepburn négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő.
A kép készítésének ideje és helye ismeretlen.
(MTI FOTÓ/EPA)

Katharine Hepburn négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő 10 éve, 2003. június 29-én halt meg.

1907. május 12-én látta meg a napvilágot a connecticuti Hartfordban. Nyitott, minden újdonság iránt fogékony gondolkodásmódját, a folyamatos, kemény testedzés iránti elkötelezettségét, már-már a becsületsértés határt súroló szókimondását orvos apjától és a nők jogaiért egy életén át küzdő anyjától örökölte. Először különleges egyénisége keltette fel a kritikusok érdeklődését, amikor a liberális Bryn Mawr művészeti iskola elvégzése után 1928-ban belevetette magát a színház világába. Első néhány perces színpadi megjelenéseit különleges New England-i akcentusa, csontos, energikus megjelenése tette egyedivé. Szókimondó viselkedése miatt azonban több szerepet veszített el, mint amennyit megengedhetett volna magának. 1932-ben mégis ráosztották A harcos férje című darab egyik főszerepét, amely tökéletesen illett atletikus alkatához. George Cukor is felfigyelt Hepburn játékára, és a Búcsú a szerelemtől című filmjéhez hívta John Barrymore partnerének. Hepburn a bemutató éjszakáján egyik pillanatról a másikra híres lett. Cukorral életre szóló barátságot kötöttek, tíz filmet forgattak együtt. Az Ébredj velünk volt Hepburn harmadik filmje, ezzel nyert 26 évesen 1933-ban Oscar-díjat. A Kisasszonyok című mozival, az amerikai filmtörténet mind a mai napig egyik legsikeresebb darabjával folytatódott diadalmenete.
A színpadon is bizonyítani akart, ezért igent mondott a rendezői válsággal küzdő Jed Harris hívására, és eljátszotta A tó című színdarab főszerepét. Az éles hangú kritikák és Harris bizonytalan rendezői magatartása teljesen aláásták önbizalmát. Élete legnehezebb időszakának nyitánya volt ez a kudarc. 1934-ben készült filmjei sorra megbuktak. 1935-ben a viharfelhők oszlani látszottak, amikor Oscar-díjra jelölték az Alice Adams főszerepéért. Első filmje Cary Granttel a Sylvia Scarlett volt Geroge Cukor rendezésében, de mindhiába, újra padlóra került. A folyamatos feszültség nyomán egyre nehezebben tűrte a sajtó érdeklődését, és szinte folyamatos harcban állt a médiával. Férfias megjelenése, előnytelen ruhaválasztásai megerősítették a róla kialakult kedvezőtlen képet. Az Álomkapu 1937-ben Ginger Rogers oldalán jelezte, hogy lassan véget érnek a nehéz évek, de a közönség nehezen bocsátott meg neki. Szakmai siker koronázta az újabb Cary Grant filmet, a Nősténytigrist, de a pénztáraknál a vígjáték rosszul teljesített. Ráadásul a mozi- és színháztulajdonosok amerikai szervezete Hepburnt "feketelistára" tette, mint a "pénztárak mételyét". Itt véget is érhetett volna a színésznő karrierje, de nem ilyen fából faragták. Visszatért a Broadwayre Philip Barry Philadelphiai történet című darabjával, amelyet az utolsó szóig rászabtak. Ez volt élete egyik legnagyobb színpadi sikere. Megvásárolta a darab megfilmesítésének jogát, majd Hollywoodban puhatolózó tárgyalásokba kezdett. Rendezőnek George Cukort kérte fel, a szereplők közé Cary Grantet és James Stewartot válogatta. A filmváltozat bemutatója után egyik kritikusa ezt írta: "Gyere vissza Katie, mindent megbocsátottunk." Az év asszonya forgatásán találkozott Spencer Tracyvel, akihez különleges, mély szerelem fűzte huszonhat éven át, Tracy haláláig. Az akkor már elvált Hepburn és a nős, kétgyerekes Tracy kapcsolata nyílt titok volt a film világában. 
1951-ben az Afrika királynője, melyben Humphrey Bogart oldalán játszott, egy új korszak kezdetét jelezte, hiszen a vásznon ezután már leginkább középkorú hölgyeket játszott.

hepburn

 

Katharine Hepburn négyszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő.
A kép készítésének ideje és helye ismeretlen.
MTI Fotó: reprodukció

 A Hosszú út az éjszakába című, 1962-ben forgatott film után majdnem öt évre visszavonult a filmezéstől, hogy minden idejét a beteg Tracy mellet tölthesse. Nyolcadik és egyben utolsó közös filmjük a Találd ki, ki jön vacsorára volt 1967-ben. A filmben nyújtott alakításáért Hepburn megkapta második Oscar-díját, majd egy évvel később a harmadikat Az oroszlán télen című moziért. Tizenhárom évvel később, 1981-ben vehette át a negyediket Az Aranytóért, melyben Henry Fonda partnere volt. A televízió fontos szerepet játszott karrierjében, különösen a hetvenes-nyolcvanas években.
1975-ben Emmy-díjat nyert Sir a Szerelem a romok között című tv-filmmel Laurence Olivier-vel. 1994-ben Warren Beatty kérésére vágott bele utolsó filmjébe A sors útjai című romantikus vígjátékba, amelyben Beatty mellett Annette Bening volt a partnere. 96 évesen halt meg Connecticutban. „Az élet nehéz - mondta egyszer - végül megöl téged is." Élete során tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, 1999-ben az Amerikai Filmintézet minden idők legnagyobb amerikai filmlegendájának választotta.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com