catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Székely János író, költő a Sajtó- és Fotóarchívum 2013. 51. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

Székely János író, költő, Oscar-díjas filmforgatókönyv-író 55 éve, 1958. december 16-án halt meg.

1901. július 7-én született Budapesten. A budapesti kereskedelmi akadémián tanult, közben írogatott. Első verse, az Üzenetek a csendben Kassák Lajos Ma című lapjában jelent meg 1919-ben. A Tanácsköztársaság bukása után előbb Bécsbe, majd 1921-ben Berlinbe emigrált, ahol forgatókönyveket kezdett írni. Néhány éven belül az UFA német filmgyár egyik legismertebb forgatókönyvírójává vált, de angol és francia gyárak megrendeléseit is teljesítette. Berlinben olyan némafilmsztárokkal dolgozott együtt, mint Brigitte Helm, Willy Fritsch, Marlene Dietrich vagy Emil Jannings.
Hans Székely néven ő írta az egyik első európai hangosfilm forgatókönyvét, a Melodie des Herzenst. A filmet a korabeli gyakorlat szerint (szinkronizálás még nem létezett) négy nyelven vették fel, a magyar változatnak a Vasárnap délután címet adták. Az 1929-ben bemutatott, Hanns Schwarz által rendezett zenés film cselekménye Magyarországon játszódik (a felvételek is itt készültek), a főbb szerepeket Dita Parlo, Willy Fritsch és Mályi Gerő játszották, zenéjét magyar népdalokból, illetve – többek között – Ábrahám Pál és Gertler Viktor szerzeményeiből válogatták.
Hitler hatalomra jutása után távozni készült Berlinből, ezért 1934-ben elfogadta Ernst Lubitsch rendező-producer hollywoodi állásajánlatát. 1938-ban feleségével, Bársony Erzsi színésznővel az Egyesült Államokba ment, és Hollywoodban telepedett le. Itt John Pen, John Toldy néven vált ismertté, némafilmek és hangosfilmek keresett forgatókönyvírójává vált. John Toldy néven ő írta az egyik első amerikai antifasiszta film, az Arise, my Love (Ébredj, szerelmem!) forgatókönyvét, amelyért 1940-ben Oscar-díjat kapott. Ugyanebben az évben adta ki New Yorkban You can't do that to Svoboda című kisregényét, majd 1946-ban fő művét, a - John Pen néven jegyzett - Temptation (Kísértés) című regényét, amelyet több nyelvre is lefordítottak, magyarul 1947-ben jelent meg először. A Kísértés-ből 1977-ben Esztergályos Károly tévéfilmet forgatott Hegedűs D. Géza főszereplésével. A regényt Nyugat-Európában a 2000-es évek elején újra felfedezték, több nyelven is kiadták.
Székely a mccarthyzmus idején baloldali magatartása miatt feketelistára került az Egyesült Államokban, ezért 1950-ben Mexikóba költözött. 1955-56-ban ismét New Yorkban, 1957-58-ban már Kelet-Berlinben élt, ahol a DEFA filmstúdiónak dolgozott 1958-ban bekövetkezett haláláig.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com