catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 41. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

65 éve, 1950. október 10-én alakult meg Helsinkiben a Finn-Magyar Társaság.

A magyar-finn kapcsolatok története több évszázados múltra tekint vissza. A két nyelvrokon nép között több mint száz éve alapították az első tudományos jellegű szervezeteket. 1910-ben alakult meg Magyarországon a Turáni Társaság, amely a magyarral rokon turáni népek történelmével, irodalmával és tudományos életével foglalkozott. A szervezet Turán címmel folyóiratot is publikált, amelyben finn - észt és más finnugor - vonatkozású írások és hírek jelentek meg (a szerkesztők közt volt mások mellett Vikár Béla etnográfus és Teleki Pál gróf is), továbbá számos expedíciót indított Kis-, Közép- és Kelet Ázsiába. A társaság első fővédnöke József Ferenc főherceg, első elnöke pedig Széchenyi Béla gróf, Ázsia-kutató volt. A szervezet indulásakor meghatározó szerepet játszott Paikert Alajos, aki egyben a Mezőgazdasági Múzeum ötletgazdája, majd első muzeológusa is volt.
A magyarországihoz hasonló jellegű tudományos szervezet Finnországban évtizedek óta működött. Az 1883-ban Helsingforsban (a mai Helsinkiben) alapított Finn-ugor Társaság tevékenysége elsősorban az ugor népek nyelvészetére és etnográfiájára irányuló kutatásokra terjedt ki. A szervezet önálló folyóiratot adott ki, amelyben a finn-ugor nyelvekre vonatkozó közléseket nemcsak finn, hanem német és francia nyelven is publikálták.
Az első Magyar-Finn Társaság 1937. szeptember 25-én alakult. A szervezet alapítása szerves következménye volt a magyar-finn államközi kulturális egyezmény előkészítésének és törvénybe iktatásának. A társaság kiadói tevékenységet is folytatott, és 1938-ban sorra jöttek létre szakosztályai (orvostudományi, gyógyszerész, művészeti, női stb.).
A szervezet finnországi megfelelőjét, a Finn-Magyar Társaságot (Suomi-Unkari Seura Helsinki) 1950. október 10-én alapították. (1928-ban már létezett egy hasonló nevű társaság, de a világháborúban megszűnt.) Az ernyőszervezet, amely néhány év alatt Finnország egyik legtevékenyebb társadalmi szervezetévé vált, összefogta a nagyvárosokban - Turku, Tampere, Lahti, Jyväskylä - működő magyar baráti egyesületek munkáját. Célja a két ország kulturális kapcsolatainak fejlesztése, a magyar történelem, társadalmi és kulturális élet ismertebbé tétele volt.
Az 1950-es évektől több magyar és finn település testvérvárosi kapcsolatot létesített egymással, számuk ma már több tucatot tesz ki. 1984-ben a finn nemzeti eposz, a Kalevala magyarországi nagy múltjára tekintettel megalakult a budapesti a Kalevala Baráti Kör. (A Kalevala a legismertebb finn műalkotás a világon, amelynek magyar nyelven eddig öt teljes fordítása készült.) 1989 februárjában újjáalakult a Magyar-Finn Társaság, amelyet a baráti körök szövetségeként hoztak létre. A Társaság azóta is szervezi a két nép kulturális találkozóit, táborait.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com