catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2014. 30. hét várható eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

buenavista

 

A Buena Vista Social Club zenekar játszik a Papp László Budapest Sportarénában.
Budapest, 2008. május 30.
MTI Fotó: Beliczay László

2014. július 26. - A kubai Buena Vista Social Club búcsúturnéja keretében fellép a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A legendás Buena Vista Social Club utolsó fellépése ez Magyarországon a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. Tizenhat évnyi nemzetközi koncertezés, több tízmillió eladott lemez és számos díj után a zenekar bejelentette visszavonulását. A Franciaországból induló, Adios Tour című búcsúturné keretében lépnek fel a Margitszigeten, hogy további koncertek után, 2015-ben Havannában utoljára álljanak a közönség elé a hagyományos kubai guaracha (vagy guajira) zenével.
A Buena Vista Social Club egy havannai, főként sötétbőrűek számára létrehozott, az 1940-es években működött könnyűzenei klub volt, ahol jellegzetes kubai zenét játszottak és táncoltak. A klub a kubai forradalom után, az ötvenes évek elején bezárt, de megihlette Ry Cooder amerikai gitárost és Wim Wenders német rendezőt, akik ugyanezzel a névvel 1996-ban zenei albumot és dokumentumfilmet készítettek a havannai szórakozóhely egykori zenészeinek főszereplésével. Az album és a film világhírűvé vált, a benne szereplő zenészekre pedig ráragadt a Buena Vista Social Club név.
A veterán kubai muzsikusok azóta is világszerte koncerteznek, igaz, a csapat egy-egy idős zenész sajnálatos távozása miatt időről időre fiatalodik. Gyakran csatlakozik hozzájuk az erőteljes és széles érzelmi skálát kifejező hangú Omara Portuondo, aki világsikert kivívó első lemezüknek is egyik meghatározó közreműködője volt. Az Orquesta Buena Vista Social Club többször fellépett már Magyarországon, 2010-ben a Sziget fesztivál közönségét is elvarázsolták lüktető muzsikájukkal. 

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com