catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Lasse Artturi Viren finn atléta a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 30. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
Lasse Artturi Viren finn atléta, négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó július 22-én 65 éves.

1949-ben született Myrskyläben, egy dél-finnországi kistelepülésen. Futó karrierjét az Egyesült Államokban, az Utah állambeli Provóban lévő Brigham Young Egyetemen kezdte. Hazatérve rendőrként dolgozott szülővárosában. 1971-ben debütálhatott a nemzetközi porondon, a Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon azonban csak 7. és 17. helyezést ért el ötezer, illetve tízezer méteren. A győzelmet mindkét versenyszámban honfitársa, Juha Väätäinen aratta.
Ezt követően új edzésmódszereket alkalmazott, még Kenyában is tanulmányozta a sikeres felkészítéseket. Jöttek is a látványos eredmények, többek közt a kétmérföldes világcsúcs megdöntése 1972 augusztusában Stockholmban (8:14).
Az 1972-es müncheni olimpián mégis ő volt a "sötét ló". Tízezer méteren múlt időbe tette a hétéves világcsúcsot (27:38,35), noha az első körben összeütközött a tunéziai Gammaudival, és bukott, de jó taktikája, erőnléte biztosította győzelmét.
Az ötezres távon is mindenkit maga mögé utasított. Ezzel ő lett a negyedik sportoló, aki addig nyerni tudott mindkét futószámban egy olimpián. 1976-ban Montrealban szintén e két versenyszámban nyert olimpiai bajnokságot (az afrikai hosszútávfutók távollétében), amivel ő az egyetlen atléta, aki 5 és 10 ezer méteren is meg tudta ismételni olimpiai sikerét.
A zárkózott, csendes finn hosszútávfutó 1980-ban vonult vissza, miután a moszkvai nyári olimpián 10 ezer méteren csak ötödik lett. Úgy vélte, jobb eredményt ért volna el, ha nem sérül meg a lába az olimpia előtt. Így is - az ötezres versenyszámot kihagyva - elindult a maratoni futáson, 20 kilométerig az élbolyban haladt, de aztán gyomorpanaszok miatt feladta a küzdelmet. Ezzel abbahagyta az aktív versenyzést.
Lasse Viren is a "repülő finnek" közé tartozik, mint Hannes Kolehmainen ötszörös, Paavo Nurmi kilencszeres és Ville Ritola ötszörös olimpiai bajnok, akik az 1920-as években sikert sikerre halmoztak a különböző futószámokban.
Visszavonulása után előbb rendőrtiszt volt, később városi tanácselnök, szállítási vállalkozó, 1999-ben pedig konzervatív párti parlamenti képviselő. 2007-ig, majd 2010-11-ben volt tagja a helsinki parlamentnek. 1972-ben és 1976-ban az Év sportolója volt hazájában, 1972-ben Európában is. Helsinkiben szobrot állítottak tiszteletére.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com