catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Bródy Vera bábművész a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 42. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

brodyvera

 

Szőnyi Kató (b) rendező és Bródy Vera bábtervező Benjamin Britten A pagodák hercege című gyermekopera bábtervével.
Budapest, 1969. szeptember 26.
MTI Fotó: Keleti Éva

Bródy Vera Munkácsy Mihály- és Jászai Mari-díjas bábművész, báb-, díszlet- és jelmeztervező, Misi mókus és Mazsola megteremtője 90 éves, 1924. október 14-én született.

Budapesten látta meg a napvilágot. Zenei tanulmányokat folytatott, szülei hegedűművésznek szánták, de ő színésznő szeretett volna lenni.
1947-1948 között a Művész Színházban dolgozott. 1948-tól 1951-ig Győrött játszott. A bábművészethez a véletlen vezette. Megnézte a világhírű bábművész, Obrazcov színházának előadását, és a műfaj magával ragadta.
1951-ben - három maga készítette bábuval - jelentkezett a bábszínháznál. Felvették, hamarosan a bábműhelybe került, ahol megtanulta a bábkészítést. Azóta is az Állami Bábszínház báb- és díszlettervezője. Első önálló tervezése egy francia népi bábjáték, a Szomszédasszonyok volt, ezt követte 1952-ben Misi mókus figurája, amely azóta is minden gyerek kedvence. Jellegzetes, szeretetre méltó bábfigurái azonnal a gyerekek barátai lettek, nemzedékek nőttek fel darabjain. Kezei közül olyan ismert bábfigurák kerültek ki, mint Mazsola, a Futrinka utca lakói, a Diótörő bábjai, a Dzsungel könyve vagy a Kacsalaki rejtély kedves szereplői.

brodyvera2

 

Böbe baba, a Futrinka utca című bábfilmsorozat egyik figurája és készítője, Bródy Vera báb- és díszlettervező.
Budapest, 1964. január 3.
MTI Fotó: Keleti Éva

Bálint Ágnes, a Mazsola-történetek szerzője mesélte, hogy amikor meglátta a sarokban porosodó pufók, zöld posztómalacot, azonnal tudta, hogy igen, ez az, ő lesz Mazsola. Mazsola 1963-ban mutatkozott be a televízióban, majd 135 héten át uralta a képernyőt. Több tv-sorozat készítésében is részt vett, így például a Játsszunk bábszínházat címűben, ahol a gyerekekkel együtt készítették el a bábokat.
Szilágyi Dezső irányítása alatt a Bábszínház egy teljesen új műfajt valósított meg: klasszikus komolyzenei műveket bábokkal illusztrált a színpadon. Bartók, Britten, Sztravinszkij, Ligeti műveit bábfigurákkal, tárgyakkal keltették életre. A színház szerte a világban nagy sikert aratott. A kritikák rámutattak, hogy a bábpantomim a zenemű értelmezésében a baletthez képest új lehetőségeket tár fel. Bartók Fából faragott királyfijának bábjait és díszleteit is ő tervezte.

brodyvera3

 

Bródy Vera Munkácsy-díjas bábtervező.
Budapest, 1961. február 15.
MTI Fotó: Bojár Sándor

1968 óta - francia férjével - Párizsban él, ugyanúgy grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készített és bábiskolában tanított. Öt éven keresztül Bretagne-ban, egy kastély kertjében vezetett bábiskolát. Párizsban adaptálta bábra Sztravinszkij Tűzmadár című művét, amelyet Magyarországon egy Sztravinszkij-est egyik darabjaként mutattak be.
Kapcsolata nem szakadt meg a Budapesti Bábszínházzal, 2001-ben rendezőként is nagy sikerrel újította fel a Háry Jánost, amely annak idején az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte.
Munkásságát, művészetét 1959-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1967-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A témához ajánljuk a NAVA gyűjteményéből a Záróra Bródy Veráról szóló műsorát: http://nava.hu/id/878754/
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com