catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 46. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

enyediildiko

 

Enyedi Ildikó filmrendező.
Budapest, 2001. 02. 05.
MTI Fotó: Sándor Katalin

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész 60 éves, 1955. november 15-én született Budapesten.

Érettségi után előbb a Montpellier-i Egyetemen, majd a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 1979 és 1984 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Fábri Zoltán rendező osztályába járt, filmes tanulmányait követően a Mafilmnél kezdett dolgozni. Pályáját rövidfilmekkel kezdte a Balázs Béla Stúdióban (BBS).
1988-ban forgatta első játékfilmjét. Az én XX. századom című alkotás, amelyben a világlátás eredetisége nyelvi újszerűséggel párosult, számos hazai és nemzetközi fesztiválon szerzett rangos díjat, a többi közt a 21. magyar filmszemlén elnyerte a játékfilm-kategória alkotói díját, a Cannes-i Filmfesztiválon pedig megkapta a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera (Camera d'Or) díjat.
A Weber operája alapján írt Bűvös vadász forgatókönyvéért 1993-ban Révész Lászlóval elnyerte a Hartley-Merrill nemzetközi pályázat első díját, az elkészült alkotásért 1995-ben rendezői különdíjra érdemesítették a 26. magyar filmszemlén. Következő munkája, a két évvel későbbi Tamás és Juli Franciaországban a Belforti Fiatal Filmesek Fesztiválján elnyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó fődíjat.
1999-ben forgatta negyedik játékfilmjét: a Simon Mágusért a magyar filmszemle legjobb rendezői díjával tüntették ki (az operatőr Máthé Tibort és a főszereplő Andorai Pétert is díjazták), 2000-ben megkapta a filmkritikusok díját, valamint a salernói fesztiválon a legjobb forgatókönyvért járó díjat. A rendezőnő egyik nyilatkozata szerint a bibliai történetet a gnosztikusok állandó kérdésfeltevésének módszerével, a vesztes oldaláról megközelítve próbálta feldolgozni.

enyediildiko2

 

Enyedi Ildikó filmrendező instruálja az Endre szerepét alakító Morcsányi Gézát és a Mária szerepét alakító Borbély Alexandrát Testről és lélekről című filmjének forgatásán.
Budapest, 2015. június 4.
MTI Fotó: Kallos Bea

A 2009-ben forgatott Első szerelem című 20 perces alkotása, amely egy (földi) lány és egy földönkívüli fiú első randevújának történetét mesélte el, több nemzetközi rövidfilmes seregszemle fődíját is elnyerte. Témája mellett további érdekessége volt, hogy a főszerepet a rendezőnő 17 éves lánya alakította.
Enyedi Ildikó egyik rendezője volt a Terápia című nagy sikerű televíziós szériának, amely eredetileg izraeli, majd az HBO In Treatment sorozatának magyar változata volt. 2013-ban Gigor Attilával a legjobb televíziós rendezés díját kapták meg a sorozatért, amelynek azóta a második évadát is láthatta a közönség.
A rendezőnő csaknem minden munkájának maga írta a forgatókönyvét, filmjeinek jól felismerhető, egyedi hangulata van. Enyedi Ildikót művészete elismeréseként 1991-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2000-ben érdemes művész lett. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. Az én XX. századom című filmje egy 2000-ben tartott szavazás eredményeként bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, az alkotásnak néhány éve megjelent a digitálisan felújított változata. A rendezőnő több forgatókönyvírói pályázat, valamint hazai és nemzetközi filmfesztivál zsűrijének munkájában vett részt, az Európai Filmakadémia tagja. Évek óta tanít a Színművészeti Egyetemen, két éve végzős rendezőosztálya Nekem Budapest címmel nagysikerű szkeccsfilmet forgatott arról, hogy mit jelent nekik a magyar főváros.
Enyedi Ildikó az idén tizenhat év után újra játékfilmet forgatott, a Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmes film az ösztönök megélésére helyezi a hangsúlyt.
A témához ajánljuk még a NAVA gyűjteményéből Enneh lásd a következő híradórészletet: http://nava.hu/id/03078_1989/ 
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com