catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Hajnal János festőművész, grafikusa Sajtó- és fotóarchívum 2015. 41. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

hajnaljanos

 

A Santa Maria Maggiore templom egyik üvegablaka, Hajnal János munkája 1989-ből.
Róma, 2002. június 27.
MTI Fotó: Sándor Katalin

Hajnal János festőművész, grafikus, a római magyar festőiskola képviselője 5 éve, 2010. október 8-án halt meg.

1913. augusztus 26-án született Budapesten. Tizenhat évesen kezdett el festészetet tanulni a Kecskeméti Művésztelepen. Tizennyolc éves korában Budapestről elgyalogolt Firenzébe. A képzőművészeti főiskolán Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István tanítványa volt. Több Aba Novák-freskó elkészítésében segédkezett (például a székesfehérvári Szent István-mauzóleum), és megbízták a pannonhalmi Szent István-kápolna freskóinak befejezésével. 1942-ben freskót festett a bencés apácák tiszaújfalui templomába.
1948-tól Olaszországban élt feleségével, 1958-tól olasz állampolgár volt. Szőnyi István lányával és annak férjével, a szintén festő Triznya Mátyással a később Rómában megalakult, Triznya-kocsma néven is ismert magyar értelmiségi kör jeles tagja volt. Alkotásai számos köz- és egyházi épületet díszítenek Olaszországban, ahol több mint ötven templom és kápolna őrzi műveit, de munkái több európai országban és a tengerentúlon, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában is megtalálhatók.
Itáliában a legismertebbek közé tartozik a milánói dóm négy üvegablaka (1954), a VI. Pálról elnevezett vatikáni audienciaterem üvegablakai (1971), valamint a római Santa Maria Maggiore-bazilika rózsaablaka (1995), a római Pápai Magyar Intézet kápolnája (2002). Az ő mozaikjai és üvegalkotásai díszítik az olasz főváros San Leone Magno-templomának oromzatát, apszisboltozatát és rózsaablakát (1952-1956), továbbá az egyesült államokbeli Hartfordban a Saint Joseph-katedrálist és a brazíliai Sao Paulo székesegyházát (1953) is.
Főleg szakrális témájú, de állatokat is ábrázoló festményeit, grafikáit számos múzeum és magángyűjtemény őrzi, a többi közt a Magyar Nemzeti Galéria és a Vatikáni Múzeum Modern Képtára. Foglalkozott újság- és könyvillusztrációval is, megrajzolta Dante Isteni Színjátékának jeleneteit, az olasz állam és a Vatikán felkérésére bélyegterveket is készített.
Művészete elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának középkeresztjével (1992) és az Olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével (2002) tüntették ki. Az itáliai magyar közösség tekintélyes tagja volt. Anyanyelvét kiválóan megőrizte, felesége halála után életének utolsó éveit egy római idősek otthonában töltötte. 97 évesen, 2010. október 8-án hunyt el az olasz fővárosban. 2014-ben Hajnal János római műtermében címmel rendeztek kiállítást hagyatékából, korábban nagyrészt soha nem látott alkotásokkal. Az érdeklődők festményei - önarcképek, hangszercsendéletek, római tájképek, állatképek - mellett batikmunkáit, illusztrációit is megtekinthették Rómában.
A témához ajánljuk a NAVA gyűjteményéből a Szabófalvától San Franciscóig Hajnal János, Róma című epizódját: http://nava.hu/id/2257780/ 
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com