catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 31. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

emberkereskedelem

 

A Belügyminisztérium emberkereskedelem elleni tematikus sátra a budapesti Sziget fesztiválon.
Budapest, 2014. augusztus 13.
MTI Fotó: Marjai János

Július 30. - Az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 2013. december 18-i ülésén július 30-át jelölte ki az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapjának, amelyet 2014-ben tartottak meg először.
Az emberkereskedelem avagy a modern kori rabszolga-kereskedelem az ember illegális áruba bocsájtása. Elsődleges célja a prostitúció és a szervkereskedelem, a kényszermunkára való kényszerítés. A szervezett bűnözés egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő iparágaként a világ minden országát érinti. Minden 30. másodpercben valakit belekényszerítenek a modern rabszolgaság kötelékébe.
Az emberkereskedelem áldozatai többnyire nők, gyerekek, szegénységben élők, bevándorlók, felügyelet alatt álló fiatalok, kisebbségek, elnyomottak, valamint fegyveres konfliktusok, háborúk vagy természeti csapások áldozatai. Az emberkereskedők – a jobb megélhetés, kedvezőbb életkörülmények ígéretével - elsősorban ezen csoportok tagjait célozzák meg, mivel ők könnyen sebezhetők, és kiszolgáltatott helyzetűek.

emberkereskedelem2

 

Prostituált várakozik
az út mentén Rákosliget közelében, személyes holmijait egy kiszuperált kanapén tartja.

Budapest, 2011. szeptember 23.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az áldozatok sok esetben csak később döbbennek rá arra, hogy kihasználják őket, és sorsuk jobbra fordulása helyett szenvedést, megalázást, erőszakot élnek át.
Az emberkereskedelem haszonélvezői például a prostitúciót igénybe vevők, vagy az olyan vállalatok, amelyek tolerálják a szegények szörnyű munkakörülményeit, sok esetben a gyerekmunkát.
A nagy nemzetközi szervezetek számára fontos teendő az emberkereskedelem elleni küzdelemben való részvétel. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a 2000 decemberében Palermóban tartott konferenciáján fogadta el a szervezett bűnözés elleni nemzetközi egyezményt, amelyhez három kiegészítő jegyzőkönyv is tartozik, ezek a leány-, illetve gyermekkereskedelemmel, az embercsempészettel, illetve a lőfegyverek kereskedelmével foglalkoznak. Az egyezmény 2003 szeptemberében lépett hatályba, miután kellő számú tagállam írta alá.
Az ENSZ Közgyűlése 2013. december 18-i ülésén július 30-át jelölte ki az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapjának, amelyet 2014-ben tartottak meg először.

emberkereskedelem3

 

Emma Thompson brit színész-
és írónő felszólal a háromnapos Bécsi Fórum megnyitóján.
Az emberkereskedelem elleni küzdelem erősítéséről kezdődött eszmecserén  116 ország több mint ezerkétszáz küldötte vett részt az ENSZ égisze alatt.

Bécs, 2008. február 13.
(MTI/EPA/Klaus Techt)

Az Európai Unióban is súlyos problémát jelent az emberkereskedelem, a 2011-ben elfogadott emberkereskedelem elleni uniós irányelvnek három fő eleme van: az emberkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységek megakadályozása, az áldozatok védelme és támogatása, valamint az emberkereskedők hatékony büntetőjogi felelősségre vonása. Az unióban október 18-a az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Európai Napja. Ennek alkalmából 2014-ben az Európai Bizottság jelentést tett közzé az emberkereskedelem uniós helyzetéről. A 28 uniós tagállamban 30 146 áldozatot vettek nyilvántartásba 2010 és 2012 között. A nyilvántartásba vett áldozatok 80 százaléka nő, 16 százaléka gyermek volt. A nyilvántartásba vett áldozatok 69 százaléka esetében a szexuális kizsákmányolás volt a bűncselekmény célja. A munkaerő-kizsákmányolás nyilvántartásba vett áldozatainak 71 százaléka férfi. A tagállamok beszámolója szerint 2010 és 2012 között 8 551 ügyben indult büntetőeljárás emberkereskedelem miatt, és 3 786, emberkereskedelem miatti büntetőjogi felelősséget megállapító ítélet született.
Nyugat-Európában nagy számban vannak az emberkereskedelem Magyarországról érkező áldozatai. Hazánkban a mélyszegénységben és az állami gondozásban élő fiatalok tartoznak a legveszélyeztetettebb csoportba.
600emberkere
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com