catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2016. 18. hét érdekes eseményei

archivum hirlevel fejlec 600

Május 6. - A fogyókúra-ellenesség nemzetközi napja

A fogyókúra elleni nap (International No Diet Day, INDD), testünk elfogadásának napja. A résztvevők boldogan hirdetik, hogy nincs egyfajta "abszolút ideális alak", továbbá nem lehet senkit a súlya és a ruhamérete alapján diszkriminálni. Ezen a napon mindenkit felszabadítanak az önsanyargató diéták alól, és arra kérik a résztvevőket, hogy mondjanak nemet a hatalmas profitot lefölöző fogyókúraipar uralmára. Bemutatják azt is, milyen kevéssé hatékonyak az általuk forgalmazott, sokszor egészségtelen termékek és szerek. Ugyanakkor tisztelegnek az evési rendellenességek, valamint a zsírleszívás miatt végzett műtéti beavatkozásban elhunytak emléke előtt.
A nemzetközi nap létrehozását 1992-ben kezdeményezte a brit Mary Evans Young, aki korábban maga is anorexiás beteg volt. Felépülése után olyan emberekkel kezdett foglalkozni, akik önértékelési problémával küszködve helyzetüket kilátástalannak látták. Könyvet írt Diet Breaking: Having It All Without Having to Diet címmel, majd saját kurzusokat indított. Elszántságát saját tapasztalatain kívül további két eset erősítette: Egy alkalommal a televízióban riportot látott három, gyomorgyűrű feltételére vállalkozó nővel, akik mindenáron le akartak fogyni. Egyikük később kivetette a gyűrűt, majd újra visszahízott. Ezután alávetette magát a második, majd a harmadik operációnak is. Young mélyen azonosult érzelmi küzdelmeikkel, maga is megtapasztalta milyen a mély önutálat. A második eset egy hónappal később történt, amikor egy tizenöt éves lány öngyilkosságot követett el a "kövérsége" miatt, pedig átlagos méretű ruhát hordott.
Az első fogyókúra-ellenes napot piknikkel ünnepelték a Hyde Parkban, Londonban. Azóta már öt kontinensen tűzik ki a fogyókúra elleni nemzetközi nap világoskék szalagját.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com