catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Pierre Vago (Vágó Péter) építész a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 35. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

vagopeter

 

Pierre Vago Franciaországban élt magyar származású építész.
Budapest, 1990. augusztus 30.
MTI Fotó: Friedmann Endre

Pierre Vago (Vágó Péter) magyar születésű világhírű francia építész, fő műve a lourdes-i bazilika 105 éve, 1910. augusztus 30-án született Budapesten.

A család 1919-ben emigrált. Rómában érettségizett, majd a fasiszta diktatúra elől Párizsba ment, és 1928 és 1932 között ott végezte felsőfokú tanulmányait. Alig húsz évesen, még hallgató korában, az Architecture d'Aujourd'hui című francia építészeti folyóirat főszerkesztője, 1948-tól 1975-ig szerkesztőbizottságának elnöke volt.
1932-ben ő szervezte az építészek első nemzetközi összejövetelét Moszkvában. Ebből a kezdeményezésből alakult ki az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA), melynek 1932 és 1969 között főtitkára, 1969-től tiszteletbeli elnöke volt.
A második világháború idején ellenállási csoportot vezetett Franciaországban, rendszeresen küldött jelentéseket de Gaulle londoni főparancsnokságára. A nácik foglyul ejtették, de semmit nem tudtak kiszedni belőle, amiért később megkapta az Ellenállás Érmét, majd 1958-ban a francia Becsületrendet.
1948 és 1956 között Franciaország újjáépítési főépítésze, 1981-től a Francia Építészeti Akadémia tagja, számos nemzetközi szervezet tisztségviselője. 1957-től a párizsi École Superiur d'Architecture tanára, a belgiumi Saint-Luc Építészeti Főiskola professzora, 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.
Franciaországban sok iskolát, templomot, nyomdát, bankot és lakótelepet tervezett. Emellett - egy izraeli és egy egyiptomi építésszel együtt - az ő műve a három vallás szentélye a Sínai-félszigeten, a Szent Klára-monostor Názáretben, valamint a bonni egyetem könyvtára. Fő művének tekinthető a Lourdes-ban 1956 és 1958 között épült zarándoktemplom, amely a bazilika rangot viseli, noha kialakítása nem bazilikális, azaz fő- és mellékhajós elrendezésű, hanem egyetlen hatalmas tér. A városban nem akartak a meglévő két templom mellé újabb nagy tömeget elhelyezni, ezért került az óriási építmény a föld alá. Az alacsony, 10 méter magas, ovális alaprajzú csarnok befogadóképessége 25 ezer fő, hossza 200, legnagyobb szélessége 80 méter, az oltár középen van. A templom szintjére külső és belső rámpákon lehet lejutni. A Toulouse melletti Salies-du Salat-ban is épült egy tojás alaprajzú kis temploma, amelynek harangtornya háromélű. Egyik legsikerültebb műve, a jeruzsálemi Francia Kulturális Intézet is példamutatóan megoldott épületegyüttes.
Oktatóként, tervezőként és kritikusként egyaránt egyik fő törekvése volt a demokratikus építéspolitika nemzetközi támogatása. A lakosság érdekeinek, a harmonikus emberi kapcsolatok kereteinek kialakítására törekedett. Sokat foglalkozott a városépítés kérdéseivel, évente nemzetközi urbanisztikai szemináriumokat rendezett. Életútját összefoglaló, Pierre Vago, Une vie intense című könyvét a magyar kultúra franciaországi évének keretében a Párizsi Magyar Intézet az alkotó jelenlétében mutatta be 2001 szeptemberében.
2002. február 1-jén, kilencvenkét éves korában hunyt el Noisy-sur-École-ban.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com