catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Vissy Károly meteorológus a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 35. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

vissykaroly

 

Vissy Károly meteorológus előadást tart a Mindentudás Egyetemen.
Budapest, 2003. május 5.
MTI Fotó: Nándorfi Máté

Vissy Károly meteorológus, a magyar média-meteorológia megteremtője 80 éve, 1935. augusztus 30-án született Miskolcon.

1957-ben az ELTE TTK meteorológus szakán kapott diplomát. Ezután több mint ötven évig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ, korábban OMI) munkatársa volt. Az első hét évében a repülésmeteorológia területén dolgozott, két évet a miskolci, öt évet a Ferihegyi repülőtéren.
Ezt követően 1970-ig a Rövidtávú Előrejelző Osztály tudományos munkatársa, majd 1974-ig tudományos csoportvezetője volt.
1971-ben csaknem fél évet töltött el a 17. szovjet Antarktisz-expedícióban, egy hónapot az Antarktisz Mirnij és Vosztok elnevezésű kutatóállomásain. Az ott végzett mérések eredményeit összefoglaló tudományos dolgozat, amelynek társszerzője volt, 1973-ban MTA-díjat nyert.
1974-ben az OMSZ elnöke megbízta a polgári kisgépes repülések (mezőgazdasági, sport-, mentő, szállító repülések) meteorológiai biztosításának (kiszolgálásának) megszervezésével. A feladatra létrehozott általános repülésmeteorológiai osztályt 1975-1978-ban vezette. Ezután a Központi Előrejelző Intézet (KEI) időjárás-előrejelző főosztálya vezetőjének nevezték ki. A meteorológiai szolgáltatások mind szélesebb körű gazdasági hasznosítása, új felhasználói területek feltárása volt a fő feladata. 1985-től 1989-ig az Intézet igazgatóhelyettese, 1992 végéig igazgatója volt. A rendszerváltozást követően, a kilencvenes évek elején az OMSZ-t is elérték a társadalmi-politikai átalakulás gazdasági hatásai. Megszűnt a Központi Előrejelző Intézet, a jogutód intézményt, a Kereskedelmi Szolgáltató Irodát (OMSZ-KERSzI) vezette 1998-ig.
1973 és 1999 között az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) két állandó bizottságának munkájában (Repülésmeteorológiai Bizottság, Alaprendszerek Bizottsága) tevékenykedett Magyarország hivatalosan bejelentett képviselőjeként.
1997-ben javaslatára létrejött az OMSZ épületében az a tévéstúdió, amely azóta több tévétársaságot is kiszolgál. 1999-2005 között az OMSZ elnökének szakmai főtanácsadója volt, majd 2007-től az OMSZ kommunikációs részlegénél dolgozott szakmai tanácsadóként.

vissykaroly2

 

Vissy Károly meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálat adástermét mutatja be az érdeklődőknek a Múzeumok éjszakáján.
Budapest, 2009. június 20.
MTI Fotó: Kollányi Péter

Pályafutása során mindvégig arra törekedett, hogy a meteorológiát közelebb hozza az emberekhez, ez vezette el a média-meteorológiához, amelynek magyarországi meghonosításában tetemes részt vállalt.
A Magyar Rádióban 1968-tól 2000-ig, a Magyar Televízióban 1967-től haláláig vett részt külső munkatársként az időjárás-jelentések és környezeti tájékoztatók megszervezésében, mindenkori szerkesztésében, rendszeres előadásában. 2003-ban előadást tartott a Mindentudás Egyetemén, 2004-ben megjelent Vissy Károly Meteorológiai Iskolája című CD-lemeze, amelyet az iskolai természettudományos oktatásban is felhasználnak segédanyagként. Hazai és nemzetközi szaklapokban 37 tudományos publikációja jelent meg.
Média-meteorológusi tevékenységét nemzetközi téren is elismerték. A Magyar Televízió nevében szakmai fődíjat nyert 1999-ben Kanadában, a Televíziós Időjárás-jelentések IX. Nemzetközi Fesztiválján, majd 2009-ben elnyerte az Európai Meteorológiai Társaság Az Év Média-meteorológusa díját. Ezek mellett több mint ötvenéves szakmai tevékenységét számos hazai és nemzetközi díjjal értékelték.
2011. november 4-én, hetvenhat éves halt meg Budapesten.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com